Španjolski trg

VIDEO | Pogledajte kako su tekli radovi na turbo-rotoru

Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 08. 2022. u 19:25 Bljesak.info
Izgradnja turbo rotora u Mostaru - 2022

Tekst članka se nastavlja ispod banera

1,05 milijuna maraka vrijedan kružni tok na Španjolskom trg jedan je od novijih projekata koji krase Mostar.

Gradnja tzv. turbo-rotora, kojeg, kako su ranije rekli iz Grada, nema nitko u BiH započela je u travnju ove godine, a zbog njegova proširenja uklonjen je i dio Španjolskog trga.

Kako su tekli radovi pogledajte u videu koji je snimio Admir Omanović.

Pravila za turbo-rotor

Osnovne značajke turbo rotora su da nema beskonačnog kruženja, a niti prestrojavanja unutar toka, kako bi se u što većoj mjeri izbjegle tzv. točke konflikta, pa je važno da vozači unaprijed znaju gdje žele ići i jednostavno slijede prometne znakove.

Turbo rotor projektiran je kao dvotračno raskrižje sa spiralnim tokom kružnog kolnika, a vozni trakovi unutar kružnog toka međusobno su odvojeni uzdignutim razdjelnim elementima koji sprječavaju promjenu voznog traka na mjestu gdje to nije dopušteno.

Video: Amersfoort Turbo Roundabout

Kod prometovanja takvim kružnim tokovima potrebno je da vozači prije nego uđu u rotor pravovremeno donesu odluku o željenom smjeru kretanja, te da prije ulaska u raskrižje zauzmu prometnu traku koja je namijenjena za vođenje prometa u željenom smjeru.

U pogledu prometovanja kroz turbo rotor važe ista prometa pravila kao i ustalim vrstama raskrižja, gdje se prometom upravlja postavljenom prometnom signalizacijom. Prednost prolaska definirana je postavljenom prometnom signalizacijom i oznakama na kolniku. (npscp.info)

Kopirati
Drag cursor here to close