Pregled tjedna

Klicanje erdogarenju i pucanje u koaliranju

Kolumna / Kolumne | 01. 08. 2016. u 07:16 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

25.7. – Ponedjeljak

Tvrdi su, kaže Bakir Izetbegović, stavovi HDZ-a BiH i SDA kada je u pitanju Mostar i izbori u Mostaru se neće održati. Koalicija je pokazala, što je Izetbegović prešutio, kako politika i dogovor ne mogu pod jedno u BiH i da je stvarni cilj samo vladati. Osim svojim robljem i robljem svojih koalicijskih neprijatelja.

26.7. – Utorak

Golf Dvica će u Sarajevu dobiti spomenik. Bit će to zahvala za sve ono što je dvojka uradila za građane u BiH. A uradila je Golfova zvijer puno toga za čovjeka u BiH. Ako ništa, odvezla ga je od točke A do točke B i rijetko je zakazala. Totalno suprotno onome što su radili mnogi kojima spomenike dižemo i ližemo.

27.7. – Srijeda

Ako netko dosad nije znao, BiH službeno, kao država, daje podršku Erdoganovom načinu uvođenja demokracije. Potvrdio je to u telefonskom razgovoru s turskim predsjednikom predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Ne čudi politika politike u BiH jer i kod nas svi branitelji demokracije ušutkavaju novinare, sprječavaju prosvjede, guše slobode i drže svoje ljude na izvorima znanja stvarajući, kao na traci, tupave robove. I naše gušenje jednako je gušenjima slobode o kojima čitamo ovih dana. Samo, srećom, vojni udari kod nas nisu mogući. Kod nas je vojska lijena i izdirigirana. S njom se može povezati samo udar iz tunela Salakovac o kojem slobodna država poput BiH više ne priča.

28.7. – Četvrtak

A o vojsci se govorilo u Parlamentu, pa je zaključeno kako su, često predstavljane kao najusupjeliji projekt u BiH, Oružane snage, toliko jadno opremljene da ljudi napuštaju vojsku.
Priče o uspjesima zamijenile su priče o dotrajalim, nepopravljivim vozilima, konzervama kojima ističe rok trajanja i poderanim uniformama. Dobili smo tako još jednu priliku da potvrdimo da se još jedan stup u državi urušava. Još ako se tomu doda da je riječ o zajedničkom stupu, temelja za predizbornu priču o urušavanju bit će na bacanje.

29.7. – Petak

Nije se dogodio najavljeni smak svijeta. Svi smo preživjeli još jedan najavljeni crni petak iako nismo pogledali video čije je gledanje trebalo biti spasonosno. A video, za kojeg su najavljivači kraja svijeta, trebali su pogledati naši lideri jer je smak njihove ljubavi sve očitiji. Vlade donose bezvezne odluke, zasjeda se tek tako, a u koalicijskom krevetu vlada hladnoća.

30.7. – Subota

Dogovoren je kredit pomoću kojeg će biti isplaćene mirovine. Kašnjenja više neće biti, pohvalio se ministar za rad i socijalnu politiku Vesko Drljača, koji je tiho preuzeo Federaciju iz Novalićevih ruku.
Svi bismo trebali pljeskati jer umirovljenici neće čekati po 20 dana na svoje mirovine. Jer, sasvim je normalno da BiH uzme kredit, da zakuca još jedan čavao u lijes dugovanja novih generacija. Kad nema mozgova za druga rješenja, postoje oni koji klimnu za novo zaduženje.

31.7. – Nedjelja

A stisak ruke Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika kojim se dobilo zeleno svjetlo za novi kredit o MMF-a nije se svidio Draganu Čoviću. Pukla je još jedna ljubav i u onoj neformalnoj koaliciji, među partnerima koji su mjesecima govorili kako je veza između njih snaga ove države.
Pukla je još jedna ljubav, a naši životi prolaze uz njihovo stiskanje ruku.

Kopirati
Drag cursor here to close