Mostar 2025.

Vijesti iz budućnosti: SDA i HDZ o Mostaru jubilarni 800. put?

Kolumna / Kolumne | 12. 01. 2016. u 13:02 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godina je 2025. Prema neslužbenim najavama ovih dana bi se gradski odbori SDA i HDZ-a trebali sastati po 800. jubilarni  put, a sve u cilju pronalaska rješenja za grad Mostar. Cilj je da se u ovom gradu konačno održe lokalni izbori, kojima bi se riješilo stanje političke blokade koje traje još s kraja pretprošlog desetljeća.

Međutim, iako smo očekivali da će iz dvije vodeće stranke biti puno raspoloženiji za razgovor, naišli smo na zakopčanost do grla. "Hladno je, zima je", kazao nam je dužnosnik SDA koji je zahtijevao diskreciju. Rekao nam je kako iz SDA još uvijek očekuju odgovor iz HDZ-a na njihov prijedlog da HDZ prvi ponudi rješenje za Mostar. "Mi smo taj upit uputili još 2015. godine, ali još uvijek nismo dobili konkretan odgovor".

Iz HDZ-a BiH međutim tvrde kako oni zapravo čekaju odgovor na svoj prijedlog da SDA prva ponudi rješenje za Mostar. "Mi smo još koncem 2014. praktično na taj način ovlastili SDA da ona kaže kako vidi budućnost Mostara i da usput ponudi mehanizme koji bi ostvarili jednu takvu njihovu ambiciju. Mi smo, kao što znate, uvijek raspoloženi za dogovor, jer krajnje je vrijeme da Mostar krene s mrtve točke."

Iako smo u novu 2025. godinu ušli s najavljenim optimizmom iz obje stranke kako je dogovor za Mostar na vidiku, čini se da još uvijek nedostaje ona jaka politička volja da se blokada grada Mostara riješi.

‘‘Mi smo se sastajali do sad 799. puta i mogu vam reći da smo uvijek bili jako blizu dogovora, ali je problem što nijedna kafana u gradu ne radi iza 11 sati navečer i taman kad nađemo zajednički jezik, moramo krenuti praktično ispočetka“, tvrde iz HDZ-a. ‘‘Politička praksa ne poznaje uspješne pregovore ukoliko se polazne točke naglo moraju mijenjati. Mi jednostavno želimo da ako smo već odnekud krenuli tu i završimo.Pri tom ne dolaze u obzir nekakvi dogovori po kućama i podrumima.“

Iz SDA su energični i kažu da je uzrok tome nepostojanje Gradskog vijeća koje bi konačno reguliralo problematiku rada ugostiteljskih objekata. ‘‘Ovo nije humano“, kažu iz SDA, ‘‘kad su u pitanju ovako ozbiljni dogovori ne može se ništa na prazan stomak, pa zbilja smatramo  da se od nas očekuje previše - da u veoma kratkom roku riješimo sve što ovaj grad tišti već godinama, a to ne može bez dugotrajnih razgovora u cilju približavanja stavova. Kriminalno je to što objekti rade samo do 11, a za to je kriv HDZ i doživotni gradonačelnik bešlić, to je njihova odluka od koje očito ne odustaju već godinama“.

‘‘Ima objekata koji rade i nakon toga, i upravo je ova odluka išla na mlin takvima. Ali mi ne želimo razgovarati tamo gdje oni hoće, gdje smo praktično prinuđeni ići. Smatramo da je u cilju rješenja cjelokupnog stanja u gradu potrebno poništiti tu sramotnu odluku i dati po dva dodatna sata svima, a posebno Bošnjacima. Bez toga SDA ne pristaje na nastavak pregovora.“

OHR se ponovno oglasio po ovom pitanju, te su još jednom ponovili kako je na građanima Mostara odgovornost i da oni moraju izabrati predstavnike koji će naći dogovor. Na našu digresiju da građani ne mogu izabrati ako ne postoje izbori u gradu, iz OHR-a su kazali da to nije njihov problem i da oni s tim nemaju ništa. Na građanima je da pokažu svijest i odgovornost za svoju sudbinu, poručio je OHR. Odgovornost nije na nama, nego na građanima Mostara, kažu iz OHR-a.

Analitičari tvrde da je jedan od problema grada Mostara činjenica da ne postoje jake opozicijske stranke. Otkad se ljevica na lijevoj strani grada  podijelila na više malih stranaka, ne postoji ama baš nikakva alternativa. ‘‘Stranka socijalista Luka“, ‘‘KP Donja Mahala“, ‘‘Carinska demokratska inicijativa“ i čak tri SDP-a:  ‘‘SDP 1990.“, ‘‘SDP 2014 - Nermin Nikšić Megacar“ i ‘‘SDP – čista stranka pravih socijalista“ djeluju nekoordinirano i izjedaju ih međusobni obračuni. Čak i nekoliko pokušaja da se osnuju stranke na nivou grada, koje bi pokušale ponuditi alternativu,  neslavno su propale. Strankama kao što su ‘‘Reformirana mostarska  dijaspora svoje tuđe nećemo – svoje ne damo“, ‘‘Klub mostarskih stočana/stolačkih mostaraca“ zameo se trag, a pokret  ‘‘Svi mi koji smo navijali za Velež dok nije ispao u treću ligu“ je u stanju hibernacije.  Nadalje,  Demokratsku frontu pamte samo oni najstariji.

Također, postoji i problem desnice ne desnoj strani grada. Otkad je HDZ 1990 doživio raslojavanje na tri stranke (HDZ jesen/zima  1990., HDZ hrvatsko proljeće 1990. i HDZ Uskrs 1990.) a HSP zabilježio jubilarnu 25. inkarnaciju u vidu stranke ‘‘HSP -  Najčišća stranka prava ever & forever“, HDZ BiH jednostavno nema alternativu.  Pokušaj da se nametnu neke lokalne strančice poput Demokratske stranke Đikovina, Panjevina i cijeli Balinovac, ili Rudnička stranka kršćanskih demokrata , zapeo je na nemogućnosti održavanja lokalnih izbora.

Već prošli put spomenuli smo da je snažni pokret okupljen oko Biciklističkog kluba Mostar odnedavno proglašen terorističkom organizacijom, čime smo izgubili i zadnju nadu da se u gradu može pronaći neki treći put. Ili barem biciklistička staza.

Kopirati
Drag cursor here to close