San snova

Volim Mostar, makar Glavni!

Kolumna / Kolumne | 03. 12. 2015. u 09:06 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moram priznati da me je zaintrigirala ta ponovno oživljena ideja o Mostaru kao glavnom gradu Federacije BiH. Ma, u sekundi sam pomislio kako bi bilo dobro dati Mostaru neki novi značaj, izdignuti ga nekom novom forom iz blata u kojem se godinama valja, a i malo tu Federaciju primaknuti na mjesto gdje leži njezin "San Andreas Fault", pa da se nekako ljekovitim pokaže taj potez i njime vremenom zaraste ta vječno otvorena rana.

Već naredne sekunde stvar mi se učinila još privlačnijom, zamislio sam kako se grade nove zgrade, kako centar grada konačno oživljava i dobiva neki oblik i smisao, u trećoj sekundi  već vidjeh kako se konačno asfaltiraju sve važnije ceste i mostarske rupe odlaze u povijest. Sve mi u glavi onaj asfalt iz Mahale, onaj što ga je Federacija postavila, debeo i kvalitetan - pa sve kontam da bi i Mostar u kompletu postao debeo i kvalitetan ako postane glavni grad entiteta.

Već u petoj sekundi, tolika je valjda brzina misli, zamislio sam sadnju novih drvoreda, još više parkova, a u desetoj mi se omaknuše i misli o tome kako bi Mostar možda konačno riješio problem smeća, pacova i ružnih raznobojnih fasada, jer nije lijepo da glavni grad nečega bude takav kakav je Mostar danas.

Ljubi se Istok i Zapad...

Na izmaku prve minute već vidjeh širok autoput, prošireni aerodrom i Boeinge kako na njega slijeću. Pogotovo ono kad je u Sarajevu magla, pa svejedno avionu hoće li sletjeti na južniji aerodrom, jer ionako dva glavna grada povezuje autoput i tu si za tili čas.

Negdje na 45-oj sekundi zamislih Mostar kao glavni grad gdje se sljubljuju federalni partneri, a ne kao propali grad u kojem se oni godinama neuspješno razvode, po potrebi i kako kome zatreba.

Na punu minutu vlastite me misli i sanjarije učiniše ponovno, nakon dosta godina,  ponosnim Mostarcem.  Ponosnim u najavi, naravno.

Ali, onda zastadoh, jer se sjetih da i u sadašnjem glavnom gradu ponekad nema pitke vode, a ni  one za kupanje, kako raspuštena paščad noću caruje ulicama i kako ima momenata kad i Glavni izgleda k'o najsporedniji na svijetu.

Ipak je to  Federacija BiH i ne treba očekivati nikakva velika čuda čak i ako se nekim čudom Federacija preseli iz Sarajeva u Mostar. Ali, snovi su besplatni i na njih se još uvijek ne plaća PDV.

Da bi Mostar postao glavni grad Federacije trebat će svakako čudo, jer, evo na prvu,  u Sarajevu baš i ne gledaju blagonaklono na tu ideju. Čitajući komentare po sarajevskim forumima i portalima, nisu baš nešto raspoloženi prepuštati Hercegovini bilo što od onoga što već imaju. I ne samo u Sarajevu, pomalo se toj inicijativi čude i u nekim drugim velikim gradovima Federacije.  Tipa "'ta će Mostar"? "Okle njih?"

Ne lezi vraže, ne samo da im je bezveze da Mostar bude glavni grad ičega, nego njima to odmah smrdi po Trećem entitetu. Čim je nešto u Mostaru, odmah nije naše – točno tako im čitaš između redova. Kako nije naše, majka mu stara, zar nije BiH svuda u svojim granicama naša? Pa i Mostar je Federacija.

Pretplati me nježno

Ima tu raznih "patriota" koji se kunu u vlastitu državu kao u majku, a koji su spremni, evo odmah ako treba, (na razglednicama i turističkim internet portalima) najljepšem gradu vlastite države osporiti bilo kakvo pravo da se okiti titulom glavnog grada entiteta, jer zna se – samo Sarajevo može biti glavno, sve ostalo je sporedno. Mostar neka umire u svojoj ljepoti, ali glavni grad neće biti!

A ja, k'o u inat, i dalje zamišljam, ako nekim čudom Mostar postane glavni grad Federacije, valjalo bi onda  i komplet Federalnu televiziju dovući ovamo...čisto da je uz glavni grad. Znam da se nekima gore diže kosa na glavi, ali to može biti i jako pozitivno, možda bi se na javnoj nam i zajedničkoj televiziji  onda razbistrili pogledi, možda ne bi Ivan, ili ne daj Bože, Hadžići bila referentna točka za odvajanje crnog od bijelog ili zla od dobra?  Možda bi, tko zna, krenulo i plaćanje pretplate...ako neće brdo Muhamedu, hajde da Muhamed krene brdu, pa da vidimo?

Ali, šta'š, ima već onih koji u čitavoj inicijativi oko Mostara kao glavnog grada Federacije prepoznaju „latinsku ujdurmu“ , pa otkrivaju tajni plan da Mostar prvo postane glavni grad Federacije, ali prvom zgodnom prilikom taj grozni Mordor po imenu Stolni grad!

Stolari i postolari

Pročitao sam neke koji već znaju da će čim „o njihovom trošku“ radnici postave radijatore i parket u nove prostorije Federalne Vlade u Mostaru, u prostor  doći neki  mračnjaci, nabiti sve druge i drugačije nogom u dupe – i samo okačiti ploču sa natpisom – Vlada Trećeg entiteta! I to će, vele,  biti to. Tajni plan je to, jarane. Tajni, al' sve se zna...

Već se isplelo nekoliko teorija zavjere, a nitko pritom i  ne gleda koliko bi Mostaru i Mostarcima bilo dobro u slučaju da im se dadne neki značaj, da im se umjesto uloge ključaonice na drvenim vratima poljskog  WC-a,  daju u ruke ključevi Federacije!

Al' jok, nastavlja se ona navika da Mostarce nitko ne pita, nego ih samo zazivaju i na njih se pozivaju kad treba njihovu patnju skrenuti na svoj mlin. Ostat će vjerojatno vječno pitanje, ali vrijedi se zaitati - koliko bi ozdravili bolesnici s Neretve, ovako razbijeni, neispavani i nasekirani od nagomilanih problema, koji jesu i njihovi, ali su vala i federalni, kada bi Federacija stolovala baš ovdje?  Haj'mo to baciti malo ozbiljnije na papir!

Ta naša Federacija, često vezana rječju paradigma u slučaju Mostara, duguje Mostaru jako puno. Čitava se Federacija, naime, lomi preko mostarskih leđa već dvadeset godina, kad god nekome zatreba i čim mu zapne - Mostar se vadi kao kec iz rukava, a da Mostar u tom pokeru nikad nije imao dobitnu kartu. Mostar se sisa i sisa, a bacaju mu se okrajci. Može li se Mostaru vratiti neki dug i s jedne i s druge federalne strane?

Boja fesa, kejpital eReSa!

Ali, evo, u Sarajevu se uglavnom na sve smiju. I kažu NE! Za sad javnost bosanska kategorična - Ne može Mostar biti glavni grad Federacije!  To je podvala! Čak i ako preselimo Vladu, mi ćemo ostati glavni! A zašto, molim, Mostar ne može? Nije multietničan k'o Sarajevo, nit' je lijep kao Sarajevo, nit' je star kao Sarajevo?  Šjoooj...Š'a nam fali? Jer smo mali? Ima i manjih.

Hajde, ba, Saraj'vo und jaranen, nije to baš tako grozno, ako je već „nacionalni stadion“ preselio u Zenicu, valjda može i Federacija u Mostar? Vama je to ništa, a nama puno znači. Sarajevu  ionako ostane da je  glavni grad države, ostaje mu  i Predsjedništvo, ostaje mu i Vijeće ministara i oba doma Parlamenta . I još svašta nešto – evo, recimo, Sarajevo je i dalje glavni grad Republike Srpske!

Jes' da je de jure, ali dosta vam je, kume!

Kopirati
Drag cursor here to close