Sarajevo

19. Pravo Ljudski Film Festival: Poziv da se odupremo strahu

Ovogodišnji festival otvara se kolektivnim performansom u suradnji s Kolektivom Građani i građanke Sarajeva solidarno uz Palestinu
Kultura / Film TV | 18. 09. 2024. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devetnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala bit će održano od 25. do 30. rujna 2024. godine u Sarajevu u kinu Meeting point. Ovogodišnje, posebno izdanje, donosi mnoštvo kreativnih dokumentarnih filmova koji propitivanju aktualne kulturne i društveno-političke teme.

Kako navode u priopćenju organizatori, u središtu ovogodišnjeg festivalskog programa je otpor i borba za oslobađanje Palestine kao kolektivnog pitanja. Simboličkim upisivanjem Palestine unutar različitih borbi dekolonizacije cilj je kreirati (bar privremeno) cjelovitiju sliku borbe protiv imperijalizma i kolonijalizma, a time otvarati i zajednički prostor u kojem se sve naše parcijalne ili periferne borbe dopunjuju. Možda jedino tako i doprinosimo kreiranju mogućnosti zajedničke borbe?

Zajednička borba - jedina mogućnost

Cilj zajedničke borbe nije samo puka želja, već je možda i jedina mogućnost. Zasigurno jeste u svijetu u kojem se genocid normalizira na isti način na koji se povijesno normaliziraju i sve ostale forme nasilja.

''Devetnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala u ovoj brutalnoj godini nažalost ne može i ne treba se ničim drugim baviti nego ujedinjenjem različitih otpora protiv nasilja. Ovo je godina u kojoj pratimo potpuno brisanje Palestinskog naroda “life”, pa svaki javni prostor treba i mora uraditi sve moguće da signalizira da otpor tom nasilju postoji. Ako pravni mehanizmi zaustavljanja nasilja ne postoje ili su beznačajni, onda su solidarnost i empatija jedine metode koje su nam preostale. Naš filmski i javni program je možda mali i skroman prostor, ali je to sve što mi kao kulturni prostor imamo. Prikazat ćemo 23 filma, koji problematiziraju različite strategije otpora, od kolaborativnog rada s osobama s autizmom koji se bore s društvenih stigmama, do otpora protiv iranskog režima i genocida u Palestini. Festival će sve svoje snage staviti u funkciji kreiranja što otvorenijeg prostora za promišljanje, s mnogo manje gostiju i gošća zato što ekonomski i kulturno ovo je vrijeme u kojem nam treba prostor za introspekciju i promišljanje ličnih i kolektivnih vrijednosti'', navela je Kumjana Novakova, kuratorica festivalskog programa.

Ovogodišnji festival otvara se kolektivnim performansom u suradnji s Kolektivom Građani i građanke Sarajeva solidarno uz Palestinu, gdje će se u kinu Meeting point čitati imena djece ubijene u Palestini u posljednjih godinu dana.

Čitanje imena ubijene djece

''Akcija čitanja imena ubijene djece Gaze je simbolični čin podrške građana i građanki Sarajeva ljudima u Gazi i Zapadnoj obali, a ujedno je i naš vapaj za zaustavljanje genocida koji Izrael sprovodi nad palestinskim narodom. Svjesni da je ovo zaista samo simbolični čin i kapljica vode u oceanu, odlučile smo se da ipak javno iskažemo da odbijamo biti sudionici i sudionice ovog kapitalističkog i imperijalističko-kolonijalnog zločina u koji su uključene gotovo sve svjetske vladajuće elite, uključujući i naše vladajuće strukture. Javna čitanja u Sarajevu, koje je inicirao Feministički antimilitaristički kolektiv, ali koja su ubrzo prerasla u građansku inicijativu samu za sebe, počela su 13. februara 2024. godine i u kontinuitetu se održavaju svakog utorka ispred Vječne vatre'', kazala je Gorana Mlinarević, jedna od pokretačica inicijative.

Nakon kolektivnog performansa će biti održano performativno predavanje o filmu kao arhivi opstanka i oslobađanja, kroz slučaj Palestine, s Karlom Crnčević, autoricom i selektoricom programa posvećenog Palestini i Kumjanom Novakovom, kuratoricom festivalskog programa, nakon čega nam slijede dva kratka filma Jocelyne Saab koja ujedno i otvaraju festival.

Filmovi Bejrut, moj grad i Palestinske žene, režiserke Jocelyne Saab, govore o historijskom nasilju i otporu. Jocelyne Saab (1948–2019) bila je libanonska novinarka i režiserka. Smatra se pionirkom libanonskog filma. Reporterka, fotografkinja, scenaristkinja, producentica, režiserka, umjetnica i osnivačica Internacionalnog filmskog festivala Cultural Resistance u Libanonu, Saab je svoj fokus usmjerila ka obespravljenim i marginaliziranim – od raseljenih do boraca i borkinja u egzilu, zaraćenih gradova i Četvrtog svijeta bez glasa. Polazište njenog rada bilo je historijsko nasilje, i u njemu svijest o djelima i prizorima koji se moraju dokumentirati, diskutirati, i kojima se mora pružiti otpor.

Izložba

U subotu, 21.09. U 19h u DKC Sarajevo će biti otvorena izložba uoči otvorenja festivala pod nazivom Slike iz projekta o Dini, fotografkinje Tamare de la Fuente. Izložba će biti otvorena kroz cijeli festivalski program, a moći ćete je posjetiti svaki dan od 22.9. od 12 do 18h.

“”Slike iz projekta o Dini” mali su primjer mog projekta dokumentarne fotografije na kojem radim zadnjih 7 godina, zahvaljujući bezuvjetnoj podršci Pravo Ljudski Film Festivala. Ono što je počelo kao individualna potraga za vrlo važnom ženom koja je bila dio mog života, razvilo se u kolektivni projekt u kojem istražujem reprezentaciju ženske figure koja utjelovljuje grad, njegovu povijest i njegovu evoluciju. Žene Sarajeva simboliziraju otpor, ožiljke i tajne grada, odražavajući zajedničko iskustvo onih koji su proživjeli njegove radosti i tragedije. Fotografije imaju za cilj uhvatiti njihovu promjenjivu i zagonetnu prisutnost, koja se nikada ne može u potpunosti razumjeti ili zadržati, kao ni samo Sarajevo'', navela je fotografkinja Tamara de la Fuente.

''Pozivamo vas sve da dođete 25. rujna u 19h u kino Meeting point i s nama sudjelujete u svemu što smo vam pripremili. Kompletan program festivala je objavljen na našoj web stranici pravoljudski.org, a ostale informacije pratite na društvenim mrežama - Facebook, Instagram, Twitter/X'', priopćili su organizatori festivala.

Kopirati
Drag cursor here to close