Snimanje filmova

Filmska udruga ''Oktavijan'' Mostar mora vratiti ministarstvu skoro milijun KM

Jedinica za proračunsku inspekciju je naložila Fondaciji za kinematografiju da od Udruženja "Oktavijan" (iz Mostara) izvrši povrat proračunskih sredstava u ukupnom iznosu od 913.464,00 KM.
Kultura / Film TV | 10. 08. 2024. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević, govoreći o teškom položaju glumaca i filmskih radnika, istaknula je kako je urađen inspekcijski nadzor sredstava dodijeljenih udruženjima za snimanje filmova.

"Zahvaljujući proračunkoj inspekciji suspendirani svi prethodni ugovori i potpisani ugovori sa korisnicima za prošlu godinu jer nisu bile ispoštovane procedure predviđene Pravilnikom", rekla je ministrica.

''Drugim rješenjem traži se da tri udruženja vrate dobivena sredstva u iznosu od otprilike 980.000 KM. Uvjerena sam da će to biti privedeno kraju na način koji će zadovoljiti sve one zahtjeve koje je inspekcija naložila. Za sve zavrzlame koje su se dogodile u prethodnom sazivu Fondacija dobija pozitivne obrise tako da će uskoro biti raspisan novi natječaj za one koji žele aplicirati u ovoj godini'', poručila je Vlaisavljević, javlja Faktor.

''Prema Rješenju broj: 12-11-9-2-6955/22 od 23. siječnja 2024. godine, Jedinica za proračunsku inspekciju je naložila Fondaciji za kinematografiju da od Udruženja "Oktavijan" (iz Mostara) izvrši povrat proračunskih sredstava u ukupnom iznosu od 913.464,00 KM, a od Udruženja "Dokument" (iz Sarajeva) sredstva u iznosu od 40.032, 80 KM.

Treće udruženje "Kontraplan" je u međuvremenu izvršilo povrat sredstava. Za sve detaljnije informacije možete se obratiti Fondaciji za kinematografiju'' istakli su iz Ministarstva za Faktor.

Ministarstvo je također u pismenoj prepisci mailom potvrdilo da je "Jedinica za proračunsku inspekciju utvrdila određene nepravilnosti kod pravdanja sredstava kod tri korisnika. Za dostavljanje bilo kakvih dodatnih informacija o pojedinostima neophodna je saglasnost Upravnog odbora", naveli su.

Zbog važnosti teme, jer je u pitanju proračunski novac,oglasio se i Upravni odbor Fondacije iz kojega su kratko naveli: ''Kompletan predmet je proslijeđen na Pravobraniteljstvo''.

''Zaprimili smo od Fondacije za kinematografiju djelomičnu dokumentaciju dana 15. srpnja 2024. godine u kojoj traže da se pokrene postupak povrata sredstava u proračun FBiH. Nakon što smo izvršili uvid u predmetnu dokumentaciju utvrdili smo da ona nije kompletna. Federalno pravobraniteljstvo je dana 25. srpnja 2024. godine tražilo od Fondacije da nam dostavi i drugu potrebnu dokumentaciju kako bi Federalno pravobranilaštvo moglo postupiti po predmetnom zahtjevu'', navode iz Pravobraniteljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close