Jeste li pogledali The last of us, najnoviju HBO uspješnicu ocijenjenu bolje od Breaking bad?
Šestu epizodu serije režirala je Jasmila Žbanić

Jeste li pogledali The last of us, najnoviju HBO uspješnicu ocijenjenu bolje od Breaking bad?

Kultura / Film TV | 24. 01. 2023. u 08:09 Bljesak.info / Nikola Bačić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početak 2023 barem u svijetu TV-a obilježila je prva epizoda serije The last of us, adaptacije jedne od najhvaljenijih i najnagrađivanijih playstation igara. Premijeru je legalno pogledalo 4,7 milijuna ljudi što je najbolje otvaranje neke HBO serije ako izuzmemo prošlogodišnji hit House of dragon, nasljednicu planetarnog fenomena koji je bio Game of thrones još od 2010.

Autori serije imali su težak zadatak, najprije prenijeti jednu toliko uspješnu i hvaljenu igru iz jednog medija u drugi, zadatak na kojem su pali mnogi prije njih, sjetimo se Resident evil ili HALO serije ili brojnih filmova poput Assasins creed i Uncharted koji su istodobno uspjeli razočarati fanove i propasti na kino blagajnama.

Video: The Last of Us | Official Trailer | HBO Max

Drugu poteškoću predstavljao je ogroman pad popularnosti tzv zombie žanra kojeg je nedavno upokojeni The walking dead doveo do omraženosti i propasti.

Upravo sa The walking dead se povlače mnoge paralele ali izuzev činjenice da su obje adaptacije iz drugog medija, TWD stripa, TLOU igrice i radnja i jedne i druge je smještena u postapokaliptični svijet poharan različitim vrstama zombija, glavna razlika je ipak u tome što The walking dead nije uspio ostati karakterna drama nego se pretvorio u zombie sapunicu.

Sudeći po prvim epizodama TLOU, poprilično je izvjesno da će autori izbjeći obje zamke.

O čemu se u seriji radi?

Dvadeset godina nakon apokalipse izazvane evolucijom gljivica cordyceps koje inficiraju ljudski mozak, pretvarajući domaćina u roba sa jednim ciljem - proširiti infekciju na što veći broj ljudi, čovječanstvo je desetkovano i smješteno u enklave u kojima red održava FEDRA (Federal disaster reposnse agency) jedina vladina agencija koja je preostala, preuzela nadzor nad vojskom i proglasila se novom vlašću.

Foto: HBO / Detalj iz serije The last of us

U jednoj od karantenskih enklava živi Joel, hladni stoik i sitni krijumčar čija se sudbina igrom slučaja spoji sa sudbinom 14-godišnje djevojke Ellie, sarkastične tinejdžerke koja bi, kako će se pokazati mogla biti rješenje za spas planete.

Serija prati njihovo putovanje po opustošenim Sjedinjenim Državama, bijeg od opasnih mutanata i interakcije sa različitim likovima i frakcijama.

Tko glumi?

Temelj serije upravo tvori odnos između ova dva lika koje su odlično utjelovili Pedro Pascal i Bella Ramsay, glumci koji su kroz male uloge u Game of thrones pokazali ogroman glumački domet i stvorili međusobnu kemiju koja je esencijalna za funkcioniranje ove serije.

Foto: HBO / Pedro Pascal i Bella Ramsay

U seriji će se povremeno pojavljivati i neke poznate face ali jedina dva lika koja radnja konstantno prati su Joel i Ellie.

Nekoliko epizoda režirao je i Neil Druckman, autor igrice koji je ujedno i savjetnik na seriji koji brine da radnja, kulise i likovi budu vjerno preneseni.

O tome koliko je HBO ozbiljno shvatio ovaj poduhvat govori i da je za režiju angažirao niz jakih imena a našoj će publici biti zanimljiva šesta epizoda koju je režirala bh. dobitnica zlatnog medvjeda, nominirana za Oscara, Jasmila Žbanić.

Produkcija nije žalila novca ni na kostime, make up i prostetiku na kojoj radi Barrie Gower, koji je razvalio sa efektima u Stranger things i već spominjanom Game of thrones.

Video: Trailer za treću epizodu prve sezone

Prva sezona imat će devet epizoda a još je nepoznato koliko se sezona planira. U nedavnom interviewu za Gizmodo, autori su obećali kako neće širiti priču izvan one koja je zaokružena u postojeća dva nastavka igrice a pretpostavka je da bi se ona mogla ispričati kroz tri ili najviše četiri sezone. Time bi greška koju su napravili tvorci The walking dead ali i mnogih drugih serija prije i poslije nje- dopuštanje da ti se priča razvodni bila izbjegnuta.

The last of us je kroz prve dvije epizode uspio pomiriti visoka očekivanja postojećih fanova igre sa očekivanjima fanova kvalitetnih dramskih serija koji igru nisu igrali i u tome leži njihov najveći uspjeh.

Trebalo bi možda pričekati kraj prve sezone da potvrdimo, ali TLOU bi po svemu sudeći mogla biti najbolja televizijska adaptacija neke igre u povijesti.

Topla preporuka.

Kopirati
Drag cursor here to close