Najveća ženska zvijezda

Katharine Hepburn – glumica s najviše Oscara za najbolju žensku ulogu

Prvog Oscara je dobila za ulogu u filmu "Jutarnja slava" 1934., drugog 1968. za "Pogodi tko dolazi na večeru", trećeg 1969. za "Zimu jednog lava", a četvrtog 1982. za ''Ljetnikovac na Zlatnom jezeru''.
Kultura / Film TV | 12. 05. 2024. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Sunset Boulevard/Corbis / (Katharine Hepburn, Hartford, Connecticut, 12. svibnja 1907. – Old Saybrook, Connecticut, 29. lipnja 2003.)

Katharine Hepburn – glumica koja do danas drži apsolutni rekord s četiri osvojena Oscara za najbolju žensku ulogu, rođena je na današnji dan, 12. svibnja 1907. godine u Hartfordu, Connecticut.

Roditelji su joj bili ljudi naprednih pogleda za to doba. Otac je liječnik koji se borio protiv širenja spolnih bolesti, a majka društveno angažirana feministica. Katharine se u djetinjstvu ponašala slično dječacima. Imala je kratku dječačku frizuru i voljela se nazivati Jimmy.

Glumom se počela baviti tek za vrijeme studija, i to samo zato što je nastupanje u predstavama bilo preduvjet za dobre ocjene. Ipak, s vremenom je počela nastupati redovito, a nakon studija počela je glumiti profesionalno.

Privukla je pažnju Hollywooda i dobila mjesto u filmskoj industriji. Njena karijera u Hollywoodu trajala je nevjerojatnih 60 godina. Dobila je Oscare za najbolju žensku ulogu u čak 4 filma.

Prvog je dobila za ulogu u filmu "Jutarnja slava" 1934., drugog 1968. za "Pogodi tko dolazi na večeru", trećeg 1969. za "Zimu jednog lava", a četvrtog 1982. za ''Ljetnikovac na Zlatnom jezeru''. 

Video: Katharine Hepburn - Philadelphia Story

Zanimljivo je što je 1969. podijelila Oscara s Barbrom Streisand, što je jedini slučaj u povijesti dodjele kada je rezultat bio izjednačen.

Hepburn se nikada nije pojavila na ceremoniji.

Hepburn je 1975. dobila i nagradu Emmy za glavnu ulogu u "Ljubavi u ruševinama", gdje je nastupila sa svojim prijateljem Laurenceom Olivierom, a tijekom karijere bila je nominirana za još četiri Emmyja i dvije nagrade Tony.

Godine 1999., Američki filmski institut proglasio ju je najvećom ženskom zvijezdom filma svih vremena.

Od njenih ljubavnih veza poznate su bile one s zrakoplovcem i milijarderom Howardom Hughesom (koji ju je želio oženiti), te sa poznatim glumcem Spencerom Tracyjem, s kojim je nastupala u čak 9 filmova (primjerice "Adamovo rebro" iz 1949. godine). 

Nakon njezine smrti 29. lipnja 2003. godine, izašlo je nekoliko knjiga koje govore da je Hepburn bila biseksualka te da su njezine poznate veze sa Spencerom Tracyjem, Johnom Fordom i Howardom Hughesom preuveličane.

Prema tim knjigama, Hepburn je bila u vezi s nekoliko žena među kojima su i nasljednica American Expressa, Laura Harding, s kojom je bila dobra prijateljica; Jane Loring, filmska montažerka za Dorothy Arzner i druge redatelje te glumica Elissa Landi.

U svojoj knjizi, Kate: The Woman Who Was Hepburn (2006.), holivudski biograf William J. Mann tvrdi da je Hepburn imala tri ličnosti: Jimmy, Kath i Kate. Jimmy je bila prava ona (dječak), Kath je bila žena koju je predstavljala svojoj obitelji, a Kate je bila glumica i holivudska legenda koju svi znamo.

Hepburn je u svojoj autobiografiji "Me: Stories of My Life" napisala kako godinama nije znala za trač koji je kružio Hollywoodom da su Laura i ona lezbijke, te kako joj je puno godina kasnije redatelj Mark Sandrich priznao kako je vjerojatno on odgovoran za pokretanje tih glasina, krivo protumačivši jednu od njihovih šala.

Video: Top 10 Katharine Hepburn Performances
Kopirati
Drag cursor here to close