Ideja mira

Na SFF-u prikazan dokumentarac o posljednjem pokušaju rekonstrukcije Titovog broda 'Galeb'

Kultura / Film TV | 18. 08. 2024. u 18:29 Fena
Na SFF-u prikazan dokumentarac o posljednjem pokušaju rekonstrukcije Titovog broda 'Galeb'

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski film 'Galeb' autora Davida Lušičića, koji govori o posljednjem pokušaju rekonstrukcije broda predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, danas je premijerno prikazan na 30. Sarajevo Film Festivalu u okviru Natjecateljskog dokumentarnog programa.

Brod 'Galeb', kojim se Tito koristio od 1950-ih do 1980. godine, odigrao je presudnu ulogu u promoviranju pokreta nesvrstanih i ideje mira između istočnog i zapadnog bloka za vrijeme Hladnog rata.

Lušičić je kazao u razgovoru za Fenu da film pruža uvid u jedinstvenu svakodnevicu mornarskog života kroz svjedočanstvo oficira s njegovog posljednjeg putovanja.

"To je kratki film od 30 minuta koji prati rekonstrukciju broda koja se upravo događa u Rijeci, dok nam oficir priča kako je zaista bilo živjeti na 'Galebu', doživljavajući atmosferu koja simbolizira i vrijeme u kojem se živjelo, kao i ideju spajanja istoka i zapada i pokušaja stvaranja mira, nečega za što je 'Galeb' i trebao da služi, a što se nije dogodilo", kazao je.

Lušičić je poručio da je glavna poruka tog filma da se svaka tranzicija ne mora doživljavati kroz potpunu destrukciju onoga što je nekada bilo.

"Destrukcija se uvijek bazira na krajnjim mišljenjima je li nešto bilo ekstremno pozitivno ili negativno. Stvari nisu nikada niti pozitivne niti negativne", kazao je.

Smatra da je utopija zaista postojala na tom brodu.

"Možda se u Jugoslaviji nije tako dobro živjelo, ali 'Galeb' simbolizira nešto što se zaista dogodilo i što je bilo dobro. 'Galeb' je trebao značiti puno više za nas", zaključio je.

U filmu, dok autor prati prizore izvođenja radova na brodu 'Galeb', u blizini brodogradilišta lokalno stanovništvo završava karnevalski obred simboličnim spaljivanjem mesopusta, lutke čije spaljivanje simbolizira kraj zime i uništenje zla za koje vjeruju da je oblikovalo njihovu prošlost.

Kopirati
Drag cursor here to close