Woke ili ne?

Netflixova serija o Aleksandru Velikom - Napad na povijest ili ispravna rekonstrukcija?

Kultura / Film TV | 12. 02. 2024. u 20:25 Z.S. | Bljesak.info
Alexander: The Making of a God

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Netflixova dokumentarna serija "Alexander: The Making of a God" privukla je pozornost gledatelja, ali i izazvala kontroverze zbog prikaza intimnih odnosa Aleksandra Velikog. Unatoč uspjehu serije, konzervativni gledatelji izražavaju nezadovoljstvo nazivajući je "pretjerano woke".

Serija, objavljena 31. siječnja, prati uspon vladara starogrčkog kraljevstva Makedonije, istražujući njegov ljubavni život i stvaranje jednog od najvećih carstava u povijesti. No, već u prvoj epizodi, prikazan je Aleksandrov odnos s prijateljem i mogućim ljubavnikom Hephaestionom, što je izazvalo burne reakcije.

Konzervativci su na društvenim mrežama izrazili nezadovoljstvo, tvrdeći da je Netflix pokušao "pretvoriti heteroseksualnog muškarca poput Aleksandra Velikog u homoseksualca". Neki tvrde da je to dio "globalističke agende" koja uništava tradiciju i obitelj.

Unatoč kritikama, povjesničari pridonošenjem svojih analiza pokušavaju razjasniti zagonetnu seksualnost Aleksandra Velikog. Dokumentarna serija sugerira da je Aleksandar bio intiman s muškarcima s kojima je služio u vojsci, ali konkretni dokazi su ograničeni.

Povjesničarka Alexandra Birch ističe da se seksualna orijentacija ne može jednoznačno utvrditi, no napominje da je Aleksandar bio otac, bio je oženjen, a njegova veza s Hephaestionom možda je bila cenzurirana tijekom povijesti.

Sveučilišna profesorica Athena Richardson naglašava kako su homoseksualnost i biseksualnost bile prihvaćene u antičkoj Grčkoj, ali da su odnosi poput Aleksandrova s Hefestionom možda cenzurirani u kasnijim razdobljima. Richardson ističe teškoće u istraživanju intimnih odnosa zbog stigme koja je vladala protiv homoseksualnosti i biseksualnosti.

Dokumentarna serija, unatoč kontroverzama, potiče razmišljanje o pokušajima rekonstrukcije prošlosti, a pitanje seksualnosti Aleksandra Velikog ostaje otvoreno.

Kopirati
Drag cursor here to close