Anton Marti

Prije jednog stoljeća rođen je pionir televizijske režije današnjeg HRT-a

Osim svog djelovanja na TV-postajama bivše Jugoslavije (najviše zagrebačkoj i ljubljanskoj), također se bavio i kazališnom režijom i režirao je više od 50 kazališnih predstava, najčešće u hrvatskim i slovenskim kazalištima.
Kultura / Film TV | 10. 04. 2023. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 100 godina, 10. travnja 1923. u Labinu je rođen Anton Marti, znameniti hrvatski televizijski i kazališni redatelj te jedan od osnivača Televizije Zagreb.

Režirao je veliki broj televizijskih emisija zabavnog, glazbenog, natjecateljskog i magazinskog karaktera. Višestruki je dobitnik međunarodnih i domaćih nagrada, a 1994. godine dodijeljen mu je i Porin za životno djelo.

Školovao se u Trstu, a kazališnu akademiju je završio u Rimu. Do 1949. godine glumi u talijanskim kazališnim družinama, a nakon toga dolazi u Kopar gdje glumi, režira i surađuje u kazalištu, radiodramskim i drugim emisijama Radiopostaje Kopar.

Marti 1956. godine dolazi u Zagreb i pridružuje se utemeljiteljima tadašnje Televizije Zagreb, te režira neke od njezinih prvih emisija.

Režirao je i osmislio veliki broj revijskih, zabavno-glazbenih, igranih i magazinskih emisija za TV Zagreb i TV Ljubljanu. To su bile emisije raznih žanrova koje su svoja prva emitiranja počinjala pod njegovom redateljskom palicom.

Video: Anton Marti - Life Achievement Award (Porin 1994)

Glumio je u nekoliko filmova ali i u kazališnim komadima.

Osim svog djelovanja na TV-postajama bivše Jugoslavije (najviše zagrebačkoj i ljubljanskoj), također se bavio i kazališnom režijom i režirao je više od 50 kazališnih predstava, najčešće u hrvatskim i slovenskim kazalištima.

Marti je 1968. godine u Ljubljani prenosio prvu emisiju u boji. Neki od njegovih najpoznatijih TV programa su Videofon, Licem u lice, Na licu mjesta, Svjetla pozornice, te mnogobrojne zabavne i novogodišnje emisije.

Režira prijenose najvećih priredbi i festivala, a krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih radi tada popularnu emisiju "TV magazin".

Prvi međunarodni uspjeh postigao je emisijom iz serije Na licu mjesta prikazanom 1964. na američkoj mreži CBS. Dobitnik je uglednih nagrada Ondas (1972), Rosa d’oro (1974) te Porin za životno djelo (1994).

Anton Marti umro je 22. siječnja 2004. godine u Zagrebu u 81. godini života.

Video: TV kalendar 10.04.2018. (Anton Marti)
Kopirati
Drag cursor here to close