Zasad bez Oscara

Richard Gere - glumac koji je volio najljepše žene i ostvario kultne uloge

Nakon superuspješnih filmova "Američki žigolo", "Oficir i džentlmen" i "Zgodna žena", kojima se upisao u anale holivudske kinematografije i stekao osobno bogatstvo od 120 milijuna dolara, Gere se može pohvaliti i s nizom drugih sjajnih uloga.
Kultura / Film TV | 31. 08. 2024. u 22:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Everett / Richard Gere s Julijom Reberts u filmu "Zgodna žena"

Američki filmski glumac Richard Gere rođen je na današnji dan prije 75 godina, 31. kolovoza 1949. u Philadelphiji.

Richard Tiffany Gere je odrastao na očevoj farmi u blizini grada Syracuse u saveznoj državi New York. Već u školskim danima se počeo baviti glumom u školskoj kazališnoj grupi. Svira nekoliko instrumenata (klavir, gitara, truba).

Sportska stipendija mu omogućuje studiranje filozofije na Sveučilištu u Massachusettsu.

Glumačku karijeru započeo je 1969. i to s raznim ulogama u Broadwayskim produkcijama, a na filmu je debitirao 1975. godine. No tek 1980. godine se proslavio u "Američkom žigolu". 

Video: Shall We Dance? (2004) | Jennifer Lopez, Richard Gere

Njegov izgled i talent za karakterne uloge glavni su mu adut, pa tako dobiva redovno uloge, no do sada nije osvojio Oscara.

Nakon superuspješnih filmova "Američki žigolo", "Oficir i džentlmen" i "Zgodna žena", kojima se upisao u anale holivudske kinematografije i stekao osobno bogatstvo od 120 milijuna dolara, Gere se može pohvaliti i s nizom drugih sjajnih uloga.

Gere nije samo talentiran glumac; on je i vrsan glazbenik. U istom filmu, "Zgodna žena", sam je skladao i odsvirao glazbu na klaviru. Njegove gimnastičke vještine iz mladosti bile su mu korisne i u učenju karatea za film "Oficir i džentlmen" iz 1982. godine. 

Video: Richard Gere/An officer & a gentleman

Osim toga, za mjuzikl "Chicago" iz 2002. godine, naučio je plesati step. Iako je uloga Billyja Flynna u "Chicagu" prvotno bila ponuđena Johnu Travolti, Gere ju je preuzeo i napravio nezaboravnu izvedbu, kao što je učinio i s Travoltinim ulogama u filmovima "Nebeski dani" i "Oficir i džentlmen".

Unatoč šarmantnoj vanjštini, Gere se nije uvijek slagao sa svojim kolegama na setu. Tijekom snimanja filma "Oficir i džentlmen", njegova kolegica Debra Winger i on često su se sukobljavali do te mjere da su morali raditi pauze kako bi se smirili.

Richard Gere se nakon burne i divlje mladosti, te afera s najvećim ljepoticama sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća - među kojima su uz ostale bile Barbra Streisand, Priscilla Presley, Kim Basinger i Padma Lakshmi, te brakova s top modelima Cindy Crawford i Carey Lowell, definitivno smirio u trećem braku. 

Video: Richard Gere - Pretty Woman

Njegova treća supruga je Alejandra Silva (41), španjolska aktivistica i menadžerica za odnose s javnošću, s kojom je u vezi deset godina, a u travnju su proslavili šestu godšnjicu braka i podižu dvoje male djece.

Alejandra je inače kći biznismena i bivšeg potpredsjednika španjolskog nogometnog kluba Real Madrida Ignacija Silve.

Glumac je upoznao novinarku dok se razvodila od supruga, geologa Govinda Friedlanda (45), sina američkog rudarskog magnata Roberta Friendlanda. Silva s Govindom ima sina Alberta (8).

Ove godine Gere predstavlja svoj novi TV serijal "The Agency", koji za Paramount+ uz ostale producira George Clooney, te filmove "Oh, Canada" koji je svjetsku premijeru doživio u Cannesu, te "Longing" koji je u lipnju u ograničenoj kinodistribuciji prikazan u kanadskim i američkim kinima. 

Video: Top 10 Richard Gere Movies
Kopirati
Drag cursor here to close