Richard Burton

Tumačio je ulogu Tita, dvaput se razvodio od Elizabeth Taylor, a žene su ga opsjedale

Muževan, sugestivne geste i vrhunske, sonorne dikcije, zvijezda je postao romantičarskim ulogama u povijesnim spektaklima, npr. "Aleksandar Veliki" i "Kleopatra".
Kultura / Film TV | 05. 08. 2024. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot/Youtube  / Richard Burton (10. studenoga 1925., Pontrhydyfen - 5. kolovoza 1984., Ženeva)

Na današnji dan prije 40 godina, 5. kolovoza 1984 u Ženevi je preminuo britanski glumac Richard Burton.

Rođen je u Pontrhydyfenu, Wales, 10. studenog 1925. godine kao Richard Walter Jenkins, a studirao je u Oxfordu.

Bio je dvanaesto dijete siromašne rudarske obitelji iz Walesa. Stipendiju za studij u Oxfordu dobiva zahvaljujući zalaganju ravnatelja mjesne škole; da bi mu se odužio, uzima njegovo prezime.

Nakon II. svjetskog rata proglašavan najtalentiranijim mladim britanskim kazališnim glumcem, "najboljim Hamletom" (kreacija u kazalištu Old Vic od 1953).

Na filmu je debitirao 1948., a od 1952. snima u Hollywoodu (usporedno je nastavio kazališnu karijeru u šekspirijanskom, npr. kao Koriolan, Otelo, Jago, Kaliban, ali i suvremenom repertoaru). 

Video: BECKET: The Best Scene

Muževan, sugestivne geste i vrhunske, sonorne dikcije, zvijezda je postao romantičarskim ulogama u povijesnim spektaklima, npr. Aleksandar Veliki (Alexander the Great, 1956) R. Rossena, Kleopatra (Cleopatra, 1963) J. L. Mankiewicza (kao Marko Antonije).

Zapažene su bile njegove interpretacije povijesnih osoba u kriznim situacijama, npr. u Becketu (1964) P. Glenvillea i Umorstvu Trockoga (The Assassination of Trotsky,1972) J. Loseyja, a jednako je uvjerljivo tumačio destruktivne i neurotične suvremene likove, npr. Osvrni se gnjevno (Look Back in Anger, 1959), T. Richardsona, Noć iguane (The Night of the Iguana, 1964) J. Hustona, Špijun koji se sklonio u zavjetrinu (The Spy Who Came in from the Cold, 1965) M. Ritta, Tko se boji Virginije Woolf?(Who’s Afraid of Virginia Woolf?, 1966) M. Nicholsa.

Sedam je puta bio nominiran za Oscara.

Ostali važniji filmovi: Rođakinja Rahela (My Cousin Rachel, 1952) H. Kostera, Gorka pobjeda (Bitter Victory, 1957) N. Raya, Sutjeska (1973) Stipe Delića (kao Josip Broz Tito).

Pozornost je privlačio burnom vezom s Elizabeth Taylor. Dvaput su se ženili, dvaput razvodili, a ona je pokopana s njegovim posljednjim ljubavnim pismom.

Video: Sutjeska

Elizabeth Taylor i Richard Burton upoznali su se 1953. na jednoj holivudskoj zabavi. I dok joj se velški glumaccijelo vrijeme pokušavao udvarati, zgodna crnka ga je ignorirala i rekla mu kako ona neće biti još jedna recka na njegovom popisu.

Snimanje hita "Kleopatra" devet godina kasnije pokrenulo je lavinu strasti unatoč tome što su tada oboje bili u braku. Elizabeth je bila udana za svog četvrtog supruga Eddieja Fishera, a Richard Burton bio je u braku sa Sybil Williams, producenticom i poduzetnicom.

Samo dan nakon što je Burtonova brakorazvodna parnica okončana, vjenčali su se 1964. godine, Richard Burton postao je Elizabethin peti suprug.

Zajedno su glumili u 11 filmova, među kojima su i dva klasika: "Tko se boji Virginije Woolf", za koji je Elizabeth Taylor dobila svog drugog Oscara, te "Ukroćena goropadnica".

Zahvaljujući zajedničkoj milijunskoj zaradi vodili su raskošan život sa svojih sedmero djece iz prijašnjih brakova i kćeri Marijom, koju su zajedno posvojili.

U ljeto 1975. godine, godinu dana nakon razvoda, Elizabeth i Richard našli su se u Švicarskoj kako bi dogovorili sve detalje oko podjele silnog zajedničkog bogatsva. No umjesto dogovora, ljubav je ponovno planula.

Unatoč ponovnom početku, sreća je kratko trajala. Burton se opijao, a Elizabeth kljukala tabletama protiv bolova. Razveli su se drugi put 1976. godine.

Richardu Burtonu pozlilo je u kolovozu 1984. Žalio se na glavobolju, zbog čega je popio aspirin. Kada se ujutro probudio, teško je disao i hitno su ga odvezli u bolnicu. Liječnici su se trudili, no preminuo je na operacijskom stolu u 58. godini života od teškog cerebralnog krvarenja. 

Video: Richard Burton Ten Best Movies [TOP 10]
Kopirati
Drag cursor here to close