Kamera, ide,... klapa, ide,...

U kojim je sve filmovima i serijama "glumio" Mostar

Mnoštvo je filmova i igranih serija koje su svoje radnje smještali na ulice Mostara. Većina njih će steći status kultnih filmskih ostvarenja, s radnjama i ulogama koje su se urezale duboko u sjećanje svakog filmofila.
Kultura / Film TV | 04. 06. 2024. u 13:00 S.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar, grad smješten na obalama hercegovačke ljepotice Neretve, neiscrpno je vrelo inspiracije pjesnicima, književnicima, glazbenicima i raznim drugim umjetnicima.

Zbog svoje bezvremenske ljepote i mediteranskog podneblja privukao je pozornost i zagolicao maštu sedme umjetnosti.

Zbog toga je Mostar često bivao u fokusu kamera, ili se nalazio u glavnim i sporednim ulogama mnogih filmskih ostvarenja, kako dokumentarnih, tako i onih igranih.

Mnoštvo je filmova i igranih serija koje su svoje radnje smještali na ulice Mostara. Većina njih će steći status kultnih filmskih ostvarenja, s radnjama i ulogama koje su se urezale duboko u sjećanje svakog filmofila.

"Kopač blaga" i "Vila od Neretve"

Još davne 1918. godine Mostar je bio pozornicom za čak dva filma ''Kopač blaga od Blagaja'' i ''Vila od Neretve'', autora Roberta Michela.

Michel nije bio samo časnik u austrougarskoj Monarhiji, već i pisac i na neki način "suputnik" Bečke Moderne oko 1900.

Osobno je poznavao Hugu Von Hofmannsthala i Leopolda von Andria.

Zanimala ga je Bosna i Hercegovina, a književni i filmski angažman nastavio je i nakon raspada monarhije.

Kao austrougarski časnik, služeći u Mostaru, objavio je i poznatu knjigu naziva Mostar u kojoj je opsežno i detaljno pisao o Mostaru tog vremena.

''Das Lied der Schwarzen Berge'' – ''Fantom Durmitora''

Kad je riječ o starim filmskim ostvarenjima još se jedan film pojavljuje jako rano, a riječ je o filmu naziva ''Das Lied der Schwarzen Berge'' – ''Fantom Durmitora''. Ovisno o kriterijima smatra se i prvim dugometražnim zvučnim igranim filmom u povijesti jugoslavenske kinematografije.

Snimljen je još davne 1932. godine na lokacijama u Mostaru, a u glavnoj ulozi u ovom filmskom ostvarenju našla se ondašnja celebrity i filmska zvijezda Ita Rina, svim poznata kao često korišteno ime u križaljkama.

Ita Rina, pravog imena Italina Lida „Ida“ Kravanja (kasnije: Tamara Đorđević), filmska je glumica slovenačkog podrijetla. Rođena je u Divači kod Trsta. Filmsku karijeru počela je u Berlinu.

"Porobžije"

Serija "Porobdžije" je jugoslavenska televizijska miniserija u produkciji televizije Sarajevo.

Premijerno je emitirana na programu bivšeg JRT-a, negdje u proljeće 1977. godine.

Foto: Porobdžije

Priča ovog kultnog serijala temelji se na motivima djela čuvenoga mostarskog književnika Svetozara Ćorovića, a radnjom je smještena u Mostar pod austro-ugarskom vlašću krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Mostar, mostarski Kujundžiluk, Stari most i Neretva u središtu su radnje ove serije.

Protagonist je dječak sa sela koji dolazi raditi kod bogatog, ali vrlo pohlepnog trgovca od koga s vremenom naslijedi trgovinu, udovicu, ali i mnoge loše navike.

Po motivima ovog djela godine 1954. godine bio je snimljen crno-bijeli film Stojan Mutikaša. 

Bitka na Neretvi

Čuveni filmski spektakl iz 1969. godine. Postao je najgledaniji ratni film jugoslavenske kinematografije snimljen u međunarodnoj koprodukciji s nizom inozemnih glumaca. 

Film tematizira bitku na Neretvi, jednu od najpoznatijih ofenziva sila Osovine u Drugome svjetskom ratu.

Nekoliko scena snimljeno je i u Mostaru u današnjem Hrvatskiom domu Hercega Stjepana Kosače, gdje je po scenariju bilo smješteno "filmsko njemačko zapovjedništvo".

Video: Preko vode do slobode

"Afganistan - The Last War Bus"

S pravom bismo ga mogli nazvati klasičnim "trash" akcijskim filmom, a snimljen je 1989. godine. Kadrovi iz Mostara, Hercegovačkih brdskih vrleti i Blagaja imali su ovaj put ulogu "Afganistana".

Skupina vojnika nađe se zarobljena iza neprijateljskih linija u Afganistanu. Njihova jedina nada za preživljavanje je ukrcaj u posebno dizajniran autobus.

Ako imate slobodnog vremena, i obilje strpljenja možete ga pogledati ispod:

Video: Afganistan - The Last War Bus 

Hajde da se volimo

Prvi dio popularnog filmskog serijala Lepe Brene pod nazivom "Hajde da se volimo" snimljen je 1987. godine, a definitivno najatraktivnija scena je ona u kojoj Lepa Brena "skače sa Starog mosta u Mostaru".

Uskoro su se oni koji su ga pogledali, počeli pitat je li se Brena u famoznoj sceni uistinu vinula u hladnu Neretvu.

Video: Brena skok s mosta

Naime mnogo godina kasnije otkriveno je kako je Brenu tada "utjelovio" Jadranko Fink, nekadašnji poznati mostarski skakač, koji više nije s nama.

Scene su se snimale u Starom gradu. Ukratko Brenu progone loši dečki, a ona se spašava atraktivnom "lastom" u Neretvu.

Ne znamo je li za svoj podvig dobila uobičajeni iznos koji se danas mora platiti da se vidi i uslika ovakav skok.

Moj brat Aleksa

Serijal i film "Moj brat Aleksa" romantizirana je filmska biografija jednog od najvećih bh. pjesnika Alekse Šantića.

Priča je to o vizionaru i romantičaru s jedne strane, i velikom gubitniku u osobnom životu s druge strane.

Video:  Aleksa Šantić - Najveće ljubavi su neuzvraćene 

Scene starog grada, Starog mosta smjenjuju se sa scenama iz okolnih vinograda i vožnji fijakerom na Rondou.

U jednoj sekundi filma greškom se čak vide i soliteri na Bijelom Brijegu, dok Branislav Lečić u ulozi velikog Alekse stoji na Starom mostu zagledan sjetno prema Neretvi.

Uživancija je gledati ovu filmsku priču za čiju je fenomenalnu glazbenu podlogu odgovoran "kralj starogradske šansone" Dragan Stojnić.

"Mrtve ribe"

Riječ je o hrvatsko-bosanskohercegovačkom filmu iz 2017. godine, kog je režirao Kristijan Milić prema scenariju Josipa Mlakića i njegove knjige "Mrtve ribe plivaju na leđima".

Video: Mrtve ribe - službeni trailer

Nastao je u produkciji zagrebačkog Eurofilma i mostarskog Oktavijana.

Sniman je na području Mostara i okolice, na lokacijama u Blagaju i u kanjonu Neretve kod Grabovice.

"Obrana i zaštita"

Obrana i zaštita je igrani film također snimljen u koprodukciji BiH i Hrvatske  2013. godine u režiji Bobe Jelčića.

Protagonist filma, čiji lik tumači Bogdan Diklić je Hrvat iz zapadnog dijela Mostara kome je umro predratni prijatelj bošnjačke nacionalnosti.

Video: Obrana i zaštita - službeni trailer

Radnja se vrti oko njegove mučne dileme oko toga hoće li otići u istočni dio grada na pogreb. Diklić je za nastup u filmu osvojio Zlatnu arenu za najbolju mušku ulogu.

Snimljen je na više lokacija u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Snima se serija po slučajevima iz prakse mostarskog odvjetnika Josipa Muselimovića 

"Branilac"

Srbijanski TV serijal "Branilac" rađena je po istinitim događajima opisanim u knjigama odvjetnika Olivera Injca "Velike advokatske odbrane" i Filote File "Branio sam na smrt osuđene", kao i prema originalnim predmetima odvjetnika Veljka Guberine i Tome File.

Video: Branilac - službeni trailer

U najnovijoj sezoni obradit će i dva slučaja iz bogate prakse mostarskog odvjetnika akademika Josipa Muselimovića. Snimljeni su kadrovi u Mostaru zbog autentičnosti priče, a trenutno se vrši završna montaža za premijeru koja će biti na jesen.

Kopirati
Drag cursor here to close