14. svibnja

U konkurenciji za Zlatnu palmu u Cannesu 22 filma

Meryl Streep će dobiti počasnu "Zlatnu palmu" tijekom ceremonije otvaranja festivala u Grand Theatre Lumiereu u Cannesu.
Kultura / Film TV | 13. 05. 2024. u 16:00 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / Cannes film festival (arhiva)

U utorak počinje 77. Međunarodni filmski festival u Cannesu, a za glavnu nagradu "Zlatnu palmu" u konkurenciji su 22 ostvarenja.

Meryl Streep će dobii počasnu Zlatnu palmu

Meryl Streep će dobiti počasnu "Zlatnu palmu" tijekom ceremonije otvaranja festivala u Grand Theatre Lumiereu u Cannesu.

Predsjednica žirija će biti Greta Gerwig, američka neovisna rediteljica čiji je film "Barbie" zaradio više od milijardu dolara.

Ove godine 22 filma će se natjecati za "Zlatnu palmu", koju je prošle godine osvojio film "Anatomija pada", francuske rediteljice Justine Triet, koji je ove godine dobio i Oscara za najbolji scenarij.

Festival će biti otvoren francuskom komedijom Quentina Dupieuxa "Drugi čin" (Le deuxieme Acte).

Tokom festivala bit će prikazan i kratki film francuske glumice, rediteljke, scenariste i producentice Judith Godreche koji se fokusira na priče žrtava seksualnog nasilja.

Štrajk uposlenika

Festival će trajati do 25. svibnja.

Tijekom trajanja festivala moglo bi doći i do nekih poremećaja zbog poziva na štrajk uposlenika u kinematografiji i na festivalu.

Kolektiv "Siromaštvo iza ekrana" (Sous les Ecrans la Deche), koji su formirali radnici kina, pozvao je prošle sedmice na štrajk koji bi "mogao poremetiti događaj", u koji su uključeni i radnici festivala i drugi radnici kina.

O štrajku koji zaposlenici festivala planiraju održati zbog malih plata i osiguranja za slučaj nezaposlenosti oglasila se i uprava filmskog festivala u Cannesu.

Naveli su da su "svjesni poteškoća sa kojima se suočavaju zaposleni po ugovoru za filmske festivale, koji su pogođeni reformom francuskog osiguranja za nezaposlene i koji moraju da se bore sa smanjenjem svojih socijalnih prava" i da oni su spremni da uspostave dijaloge kako bi riješili problem.

Ogranak specijalista za audiovizuelne i kinematografe Generalnog sindikata rada (CGT) je u svom postu na društvenim mrežama naveo da podržava planirani štrajk zaposlenih na festivalu.

Filmski festival u Cannesu, koji je prvobitno bio planiran da se održi između 1. i 20. rujna 1939. godine, otkazan je te godine zbog Drugog svjetskog rata.

Nakon rata, prvi filmski festival u Cannesu održan je 1946. godine.

Najprestižnija nagrada festivala je "Zlatna palma" (Palme d'Or) koja se dodjeljuje za najbolji film.

Kopirati
Drag cursor here to close