U spomen na biskupa

Blagoslov orgulja i kolaudacija u Kruševu

Kultura / Flash | 17. 10. 2015. u 07:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju,18. listopada 2015. u Kruševu bit će blagoslov orgulja i kolaudacija. Orgulje su postavljene u spomen na pokojnog nadbiskupa Petra Čulu, koji je preminuo prije 30 godina. Kruševo je inače rodna župa nadbiskupa Čule.

Blagoslov orgulja imat će generalni vikar don Željko Majić, a kolaudaciju:
- Katja Krolo-Šarac, orgulje
- Tina Korać, piccolo & flauta

Program na kolaudaciji

1. A.Vivaldi: Koncert za piccolo c-mol RV 443
Allegro non molto – Largo – Allegro
2. D.Buxtehude: Cicaccona e-mol
3. G.Ph.Telemann: Sonata h-moll TWV 41
Cantabile – Allegro – Dolce – Allegro
4. J.S.Bach: Toccata i fuga d-mol BWV 565

Životopisi

Katja Krolo-Šarac (Zagreb, 1974.), uz osnovnu i srednju školu (V.gimnazija) pohađa i Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog, smjer klavir (Ivančica Ferek-Petrić). Nakon toga upisuje Institut za crkvenu glazbu Albe Vidakovića, orgulje (Jasna Šumak-Picek).

Godine 1999., završava studij crkvene glazbe na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost u Grazu, smjer orgulje (Karin Tausch) te stječe zvanje „diplomirani crkveni glazbenik“. Iste godine nastavlja i postdiplomski studij koji 2001. godine završava i to na smjeru „Orgulje“ te smjeru „Zborovođa i kantorica“ te tako stječe naslov „magistra crkvene glazbe“. Nakon završetka studija vraća se u rodni grad gdje radi kao službena orguljašica i dirigentica u crkvi Svetog Mateja u Dugavama, te kao korepetitorica zbora Bašćina.

Održala je više solističkih koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i BiH te je pohađala majstorske tečajeve interpretacije orguljaške glazbe u zemlji (A. Klobučar, M.Penzar) i inozemstvu (M. Radulescu, Ch. Bossert, L. Lohmann, A. Rössler, E. Bellotti). Sa zborovima koje vodi upriličuje niz samostalnih te instrumentalno- vokalnih cjelovečernjih koncerata, a isto tako dobiva vrijedna priznanja i nagrade struke na natjecanjima zborske glazbe.

Od školske godine 2002./2003. živi i djeluje u BiH. Izvanredna je profesorica na Studiju glazbene umjetnosti pri Fakultetu prirodoslovno–matematičkih i odgojnih znanosti, voditeljica Akademskog pjevačkog zbora Sveučilišta u Mostaru te Komornog pjevačkog ansambla Pro arte, orguljašica i korepetitorica crkvenih zborova u župi Međugorje i župi Čerin. Sa suprugom i četvero djece živi u Donjem Velikom Ograđeniku.

Tina Korać (Mostar, 1991.) nakon glazbenog obrazovanja u Čitluku te završene Srednje glazbene škole Ivana plemenitog Zajca u Mostaru u klasi prof. Vilme Tarčuki, diplomirala je 2014. flautu u klasi prof. Ane Domančić Krstulović na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu izvrsnim uspjehom. Dobitnica je dviju prvih nagrada na državnim natjecanjima u Bosni i Hercegovini te druge nagrade na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Zagrebu 2014. godine. Ostvarila je više zapaženih solističkih nastupa uz Simfonijski orkestar Mostar s kojim i dalje surađuje.

Usavršavala se na seminarima uglednih flautista i glazbenih pedagoga Ane Domančić Krstulović, Silvie Careddu, Nilsa Thilo Krämera, Vanesse Britz, Pierre Yves Artauda, Borisa Previšića, Roz Trübger, Luise Sello, te Matjaža Debeljaka i Jean Louis Beaumadiera na piccolu. Redovito pohađa Međunarodni flautistički festival u Sloveniji gdje je pratila stručna predavanja Emmanuela Pahuda, Petera Lukasa Grafa, Mikea Mowera i Williama Benetta.

Članica je Međunarodnog orkestra Festivala mladih u Međugorju, kao i crkvenog zbora – grupe „Prijatelji“ u župi Krista Kralja u Čitluku, gdje živi. Trenutno obavlja posao nastavnice flaute u Osnovnoj glazbenoj školi Brotnjo u Čitluku, redovito nastupa i usavršava se surađujući s brojnim kolegama glazbenicima, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close