Svojatanje

Čiji je pisac? I Mostar pao na 'ispitu' Ive Andrića

Kultura / Flash | 10. 12. 2014. u 07:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pitanje o tomu čiji je Ivo Andrić česta je tema u krugovima kojima je draže podizanje torova nego književnost, a posebno se aktualizira uz obljetnice vezane za velikog pisca kao što je to danas, 10. prosinca, na dan 53. obljetnice dodjele Nobela za književnost Andriću.

Svojatanje Andrića dobilo je i sudski epilog. Proces je započet 2009. u Općinskom sudu u Sarajevu, kada je Zadužbina Ive Andrića iz Beograda tužila Maticu hrvatsku u Sarajevu, izdavača antologije "Hrvatska literatura u Bosni i Hercegovini u 100 knjiga", jer u njoj autori navode Andrića kao hrvatskog pisca.

Spor je, podsjeća Avaz, prvobitno dobila Zadužbina Ive Andrića, ali je uložena žalba, pa je postupak ponovo pokrenut na Županijskom sudu u Sarajevu, gdje se čeka konačna presuda.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Enver Kazaz za Avaz je rekao kako je nobelovac svoj i ničiji, ali da je Andrić, prije svega, pisac onih koji čitaju njegova djela.

''Na jugoslavenskom prostoru bošnjačka akademska kritika smatra ga bošnjakomrscem, službena hrvatska izdajnikom, a službena srpska sljedbenikom Draže Mihailovića. Sramotna je činjenica da se Andrić u bošnjačkoj kritici smatra inspiratorom genocida nad Bošnjacima, baš kao što je sramotna činjenica da je Predrag Palavestra tvrdio da je nobelovac prorekao 1992. Godinu'', kazao je Kazaz, koji je prozvao mostarsko Sveučilište za propuste oko Andrića.

''Sramotno je da je Sveučilište u Mostaru negiralo Andrićevu pripadnost korpusu hrvatske literature, a onda su tu podigli njegovu bistu'', rekao je Kakaz i dodao kako Andrić danas ''demaskira licemjerje bošnjačke, srpske i hrvatske akademske elite i on je najbolji pokazatelj mediokritetstva u tim krugovima''.

Inače, i o porijeklu Ive Andrića vodile su se burne rasprave. Bljesak.info u rujnu je objavio nove podatke iz časopisa Croatica koji kažu kako Andrić nema veze s prezimenjacima uz koje ga se do sada vezalo.

Kopirati
Drag cursor here to close