U ožujku

Dani frankofonije i u Mostaru

Kultura / Flash | 20. 03. 2015. u 12:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizom kulturnih događaja u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, BiH će od 17. do 31. ožujka obilježiti Dane frankofonije, posvećene francuskom jeziku i multikulturalnoj zajednici koju čini oko 247 milijuna govornika u svijetu.

Zamjenik ministra inozemnih poslova BiH Ana Trišić-Babić podsjetila je danas u Sarajevu da se na današnji dan u 80 zemalja članica Međunarodne organizacije frankofonije, u kojoj BiH od 2010. godine ima status promatrača, obilježava Dan frankofonije, javlja Srna.

"Status promatrača značajan je za BiH jer to znači pridruživanje obitelji zemalja s 300 milijuna stanovnika koje dijele jednake vrijednosti demokracije, poštovanja ljudskih prava i angažiraju se na promoviranju jezičke i kulturne raznovrsnosti", istakla je Babićeva na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, na današnjem sastanku sa predstavnicima veleposlanstava zemalja članica Međunarodne organizacije frankofonije koji su akreditirani u BiH još jednom je potvrđena posvećenost suradnji na zajedničkim projektima obrazovanja i kulture, piše Srna.

"O novim aspektima suradnje razgovarali smo posebno u kontekstu europskih integracija BiH", dodala je Babićeva.

Veleposlanik Francuske Claire Bodonyi istakla je da je francuski jezik drugi govorni jezik u UN, poslije engleskog, i treći u EU, poslije engleskog i njemačkog. Ona je i ovom prilikom podržala europsku perspektivu BiH.

Na konferenciji za novinare, na kojoj su sudjelovali i diplomatski predstavnici Belgije, Egipta, Francuske, Grčke, Rumunjske i Švicarske rečeno je da francuski jezik posjeduje vitalnost i ima globalni doseg.

Kopirati
Drag cursor here to close