Podvodni muzej

Jedini na svijetu: Podvodni križni put i muzej kod Trogira

Križni put je izrađen od ferocementa, ekološki prihvatljivog materijala, a sastoji se od ukupno 52 skulpture koje su postavljene na 14 postaja križnog puta,
Kultura / Flash | 02. 07. 2024. u 16:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska obiluje nevjerojatnim mjestima, a jedno od takvih nalazi se i u samoj okolici šarmantnog Trogira, u dvije nautičke milje od grada udaljenoj uvali Jelinak. No, da biste iskusili ovu nesvakidašnju atrakciju, morat ćete zaviriti ispod površine mora.

Naime, upravo u vodama Jelinka "skriva" se neobičan podvodni muzej s još neobičnijim izlošcima – naime, samo na ovom mjestu na svijetu, barem koliko se zasad zna, možete prijeći podvodni križni put, a zatim razgledati i stari borbeni zrakoplov. Idemo u podvodni muzej Via Crucis!

Bogata turistička ponuda

Ideja o neobičnom podvodnom muzeju počela je poprimati stvarne obrise 2017. godine. Na nju je došao Joško Kandija, vlasnik profesionalne škole ronjenja Blue Nautica, a cilj je bio poboljšanje vlastite i lokalne turističke ponude, piše Putni kofer.

"Njegova je ideja bila da se ronjenje približi širim masama pošto se križni put nalazi na maloj dubini. Željeli smo dodati nešto novo i obogatiti turističku ponudu nečim drugačijim", kaže Marija Banden, marketing menadžer u Blue Nautici. Naum je uspio. Godinu dana kasnije, dakle 2018. godine, križni je put dovršen.

Foto: Blue Nautica / Podvodni muzej

52 skulpture u ljudskoj veličini i kip Isusa visok osam metara

Križni put je izrađen od ferocementa, ekološki prihvatljivog materijala, a sastoji se od ukupno 52 skulpture koje su postavljene na 14 postaja križnog puta, dok 15. postaju čini veliki kip Isusa Krista koji simbolizira uskrsnuće.

Foto: Predrag Vučković / Podvodni muzej

Kipovi su, svi osim ovog posljednjeg, Isusa, koji je visok osam metara, izrađeni u prirodnoj ljudskoj veličini te predstavljaju unikat. Svi oni postavljeni su na relativno maloj dubini, od četiri do pet metara. Samo je kip Isusa dublje, na dubini od 10 metara.

Zrakoplov

No, ovaj neobični podvodni muzej sastoji se od još jednog izloška mimo opisanog križnog puta. Riječ je o jurišnom jednosjedu Soko Jastreb J-21, koji je, kako navode na stranici tvrtke Blue Nautica, kozmetički renoviran te prilagođen kako bi se spriječilo zagađenje i šteta po tamošnje podmorje te je postavljen na morsko dno na 10 metara dubine. Duljina samog zrakoplova je 10,88 metara, visina mu je 3,64 metra, dok mu je raspon krila 10,56 metara.

Inače, kako piše portal Scuba Life, najveća brzina ovog zrakoplova bila je 820 kilometara na sat, a proizvodio ih je Soko Mostar s motorima Rolls Royce. Bio je to, navodi isti izvor, školski vojni avion za izviđanje i borbenu podršku te obuku pilota, a 1960-ih je slovio kao najbolji vojni školski avion na svijetu. Proizvedeno ih je oko 600.

Opcija za početnike u ronjenje, ali i iskusne ronioce

Kao i sam križni put, i avion se nalazi na maloj dubini pa je pogodan za različite vrste istraživanja podmorja. Što se tiče same Blue Nautice, ona nudi dvije opcije. Jedna je tzv. fun dive za iskusne ronioce, dok je druga opcija ona tzv. discover scuba, u kojoj početnici mogu iskusiti prvi zaron u svom životu, a zatim i, naravno ako to žele, nastaviti s tečajem ronjenja.

Neki od najslasvnijih podvodnih muzeja svijeta

U Hrvatskoj su podvodni muzeji još uvijek rijetkost, no u inozemstvu oni su prokušana stvar. Njih nekoliko se posebno ističe, primjerice Museo Subacuático de Arte (MUSA) u Meksiku koji broji najmanje 500 skulptura, zatim MUSA-om inspiriran Museo Atlántico Lanzarote s oko 300 skulptura ili pak Muzej podvodne skulpture Ayia Napa (MUSAN) na Cipru koji se sastoji od 93 podvodne skulpture koje čine tzv. podvodnu šumu.

Kopirati
Drag cursor here to close