abcknjiga

Deset najboljih knjiga za proljeće

Kultura / Flash | 18. 04. 2016. u 08:59 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na bazi 14.000 naslova Publishers Weekly je kreirao listu najboljih knjiga za proljeće 2016 godine. Neke od njih portal abcknjiga.com je izdvojio za ovu listu. Na preporučene izdvojene knjige Publishers Weekly, dodane su i preporuke Heavy.

Mišljenja smo da se, možda i nenadano, kao rezultat hiperprodukcije i komercijalizacije svih djelatnosti, pa tako i izdavaštva, nastaju iznimno zanimljivi romani sa kompleksnim i nepredvidivim pričama, kao i zavidnim stilom pripovijedanja, navodi portal abcknjiga.com.

#1 The Vegetarian, Han Kang

Gospodin Cheong je biznismen iz Seola koji se jedne noći budi da bi zatekao suprugu kako stoji u kuhinji pored njihovog frižidera i govori mu kako više neće jesti meso zato što je imala krvav san, a kako čitate roman stvari postaju sve čudnije.

U početku se nećete oteti dojmu da je u pitanju stil sličan Haruki Murakamiju. Ipak, ubrzo ćete shvatiti da Kang mnogo originalniji pisac nego što ste pomislili. Roman je pun iznendađujućih obrta i promjene dinamike priče. Ovo je debitantsko djelo autora na engleskom jeziku.

#2 Zero K, Don Dellilo

Jeffrey Lockhart se pridružuje svom ocu Rossu, milijarderu koji se oprašta od svoje druge žene, Jeffreyeve maćehe Artis. Nju smještaju u Convergence, gdje treba boraviti dok se ne pronađe lijek za njenu bolest. Ross i Jeffrey ponovo pokušavaju izgraditi odnos, nakon što ga je Ross ostavio kada je Jeffrey imao 13 godina.

Ovo je autorov 17ti roman, i iako je sama platforma priče tipična za Dellila, mnogi Zero K smatraju njegovim ponajboljim djelom. U ovom futurističkom romanu, fokus je stavljen na ljudske odnose i odgovornosti.

#3 LaRose, Louise Erdrich

Landreaux Iron iz rezervata Ojibwe slučajno ubija petogodišnjeg sina svog najboljeg prijatelja, farmera Petera Ravicha. Uz posredovanje katoličkog sveštenika Travisa, Landreaux daje svog sina LaRosea ožalošćenom Peteru i njegovoj ženi Noli, polusestri Landreauxove žene Emmaline. U narednim godinama LaRose postaje most između svoje dvije porodice. U ovoj snažnoj priči, autorica istražuje potragu za pravdom i žeđ za osvetom.

#4 The Mirror Thief, Martin Seay

Debitatnski roman Martina Seaya je u osnovi triler koji sadrži elemente misterije, naučne fantastike i fantazije, kao i historijske avanture. Prva stanica je Las Vegas u sadašnjem vremenu gdje je bivši marinac koji je postao lovac na ljude Curtis Stone, u potrazi za čuvenim kockarom Stanley Glassom.

U venecijanskom hotelu Curtis pronalazi knjigu naziva The Mirror Thief. Tada priča prelazi u 1958 godinu gdje je Stanley sitni umjetnik opsjednut autorom knjige Adrian Wellesom.

Priča će se vratiti još dalje u prošlost, u 1592 godinu gdje čovjek po imenu Carvano odlazi na opasnu misiju u Veneciju. Ispostavit će se da su Curtis, Stanley i Carvano u portazi za istim - misterijom iza ogledala.

#6 Homegoing, Yaa Gyasi

Priča prati jednu krvnu liniju u sedam generacija koja počinje 1760 godine i polusestrama Effiom koja je udata za britanskog kolonijalca i Esiom zarobljenom u ropstvu. Njih dvije se nikada nisu susrele niti su znale jedna za drugu. Priča se odvija kroz perspektivu roboca, sindikalnih vođa, učitelja, ovisnika o heroinu i drugih. Procjenjuje se da bi roman Homegoing mogao biti jedno od najznačajnih ostvarenja u 2016 godini.

#7 Barkskins, Annie Proulx


Vremenski okvir romana je više od 300 godina. Priča počinje sa dva francuza, Rene Selom i Charles Duqeom koji 1693 godine dolaze u Novu Francusku, današnju Kanadu. Slično kao u pomenutom romanu Homegoing, prilča prati nasljednike Sela i Duqea sve do 2013 godine. U pitanju je jedan izuzetno obiman roman, prožet velikim brojem različitih likova i dešavanja, koje je autorica Proulx maestralno uklopila u ovu sjajnu knjigu.

#8 All the Lasting Things, David Hopson

Ovo je portret moderna familija Fisher iz New Yorka. Evelyn brine o svom bolesnom suprugu, njihovom sinu koji je na kratko bio zvijezda sitcoma 80ih, a danas je notorni alkoholičar, i svojoj sestri koju progone tajne prošlosti. Divno napisana knjiga koja preispituje nasljeđe koje ostavljamo kroz svoj život i rad.

#9 Nightingale, Kristin Hannah

Francuska 1939, u mirnom selu Carriveau, Vianne Mauriac se oprašta od supruga Antoinea koji odlazi u rat. Iako nije vjerovala, nacisti su napravili invaziju na Francusku. Vianne i njena kćerka su primorane živjeti sa njemačkim kapetanom, u suprotnom će izgubiti sve. U beznadežnoj situaciji ona će morati praviti teške izbore da bi sačuvala svoju porodicu i vlastitu egzistenciju. Ovaj srceparajući roman slavi snagu prkosa žene i ljudskog duha.

#10 Find Her, Lisa Gardner

Prije sedam godina, bezbrižna studentica Flora je kidnapovana za vrijeme proljetnog odmora. Blizu 500 dana Flora je naučila koliko osoba može podnjeti. Narednih pet godina ona se pokušava vratiti u ritam normalnog života dok radi sa svojim FBI advokatom Samuelom. Za razliku od njene majke, njen brat ne može prihvatiti osobu kakva je Flora postala. Ona postaje osumnjećena za ubistvo. Kada Flora nestane, dektiv D.D. Warren mora pronaći istinskog zloćinca.

Kopirati
Drag cursor here to close