Najava

Dinamičnim kalendarom Ivan Kelava pomaže nabavu hranilice za konje na Bilima

Kultura / Flash | 02. 12. 2014. u 07:09 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija kalendara za 2015. godinu autora Ivana Kelave održat će se u Klubu Aluminij 4. prosinca, s početkom u 18 sati. Kalendara je u cijelosti oplemenjenoga vrhunskim fotografijama s dinamičnim motivima iz života konja na Bilima, visoravni iznad Mostara.

U sklopu svečanosti, nazočnima će se obratiti umjetnik osobno, prigodno će biti izložen dio fotografija iz kalendara, izrađenih u većemu formatu, a na rasporedu je i prikazivanje 25-minutnoga dokumentarnog filma naziva Na Bilima, rađenim u produkciji BHT1, a pod autorskom palicom Dine Kasala.

Promocija kalendara dio je projekta prikupljanja sredstava za kupnju hranilice za krda konja na Bilima.

Fotograf Ivan Kelava koji autorski potpisuje svih dvanaest pomno odabranih umjetničkih uradaka, tijekom protekle tri godine ovjekovječivao je svakodnevicu krda s Bila.

''Počelo je kao osobna priča, moja želja za opuštanjem u prirodi. Bilježenje raznih oblika ponašanja i načina života ovih iznimnih krda bilo je mojim ispušnim ventilom, ali je s vremenom izraslo u puno više. Povezao sam se s ljudima koji brinu o opstanku tih otprilike 150 konja i koji su u pripremi osnivanja udruge koja bi djelovala na njihovoj zaštiti. Oni su me upoznali s nedaćama i prijetnjama s kojima se te životinje suočavaju, a jedna od njih je zimska nestašica hrane i prikupljanje sredstava za nabavu hranilice učinilo mi se kao sjajan pothvat. U suradnji s mostarskom dizajnerskom kućom Smart, Raguž & Barbarić design odnosno s gospodom Mirom Ragužem i Stjepanom Barbarićem, osmislio sam kalendar kojega puštamo u prodaju, po cijeni od 10 KM po primjerku. Od prikupljenih ćemo sredstava pokriti troškove tiskanja, a preostali dio darovat ćemo u svrhu nabave ove nužne hranilice'', rekao je Kelava.

Ivan je Kelava rođen 1981. godine u Mostaru. Diplomirao je i magistrirao pri Ekonomskomu fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Fotografijom se bavi već više od deset godina, a ističe kako su ga opčinili svjetlost, trenutak, pokret i ljudi u takovim stanjima. Višestruko je nagrađivan i već izlagao na više samostalnih i skupnih izložbi u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Mostaru i u Ljubuškomu. Fotografije su mu korištene za naslovnice knjiga, monografija, plakata, kalendara i drugih oblika vizualnih predstavljanja.

Kopirati
Drag cursor here to close