Rekord

Domaći filmovi na MFF: Najveća nagrada Festivalu

Kultura / Flash | 26. 08. 2015. u 10:21 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

To što je tek nekoliko dana kraja kolovoza rezervirano za festivalska svjetla Mediteran Film Festivala ne znači da filmaši vezani uz ovaj festival miruju ostatak godine. Najbolji dokaz za to je i festivalski program u kojem će biti prikazano čak pet dokumentarnih filmova temom ili potpisom vezani za Široki Brijeg, Hercegovinu ili MFF.

Direktor festivala, Tomislav Topić, kaže kako je to upravo ono što je i bila prvotna zamisao festivala kada se on rađao – da se domaći autori potaknu na stvaranje i da jednog dana uz svjetski zvučna imena zauzmu svoje mjesto na ovom, ali i drugim filmskim festivalima.

''Mislim da je upravo najveća snaga postojanja 16 godina i njegovanja filmske kulture to da u redovnom programu, koji se zove 'Domaći autori', imamo rekordan broj, odnosno pet filmova'', rekao je za Bljesak.info Topić.

Naime, u ovogodišnjem programu bit će prikazani filmovi 'Austro-Ugarske vojne utvrde u Mostaru', redatelja Ive Mikulića, 'Neukrotivi kardinal', nagrađivani dokumentarac redatelja Ivana i Mirele Cigić, 'Hercegovina' Ive Čolaka i Zdenka Jurilja te 'Da Capo' i 'Kućo moja', redatelja Zdenka Jurilja.

 

Upravo će 'Kućo moja' biti premijerno prikazan na ovogodišnjem festivalu, a Jurilj kaže kako se kroz 50-ak minuta, prikazuju psihološka i fizička stanja ljudi i njihovih obitelji koji zbog ovrha ostaju bez kuće ili stana, i bivaju izbačeni na ulicu.

''Intencija filma nije bila da se temeljito, analitički opisuju razlozi zbog kojih su oni ostali bez svog doma, već da se jasno vidi kako je moć banaka i njihovih korporacija toliko jaka, da u svoj agresivni mehanizam upregnu i onu pologu državne vlasti koja se zove sudstvo. To je mooreovski pristup temi, u kojoj se jasno vidi tko je dželat, a tko žrtva i nema propitivanja one druge strane, tj. bankara, zbog čega ljude izbacuju iz stana, već se razlozi vide na samom terenu'', rekao je za Bljesak.info Jurilj.

Naglasio je kako su brutalne scene deložacija u potpunosti autentične, tako da se u nekim trenutcima doimaju kao igrane. Dokumentarac prati aktivnosti hrvatske udruge 'Živi zid', koji se iz pokreta pretvara u političku stranku čiji predsjednički kandidat, Ivan Sinčić, bez logističke potpore i novca osvaja nevjerojatnih 300 tisuća glasova na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj 2014. godine.

Film je nastao u produkciji Kadar iz Širokoga Brijega, koji ove godine ima tri filma programu 'Domaći autori' MMF-a. Uz spomenuti, Kadar je producirao i film 'Hercegovina' dokumentarno-turistički film snimljen za potrebe turističkog klastera Hercegovina te 'Da Capo' dokumentarni film o glazbenoj školi u Širokom Brijegu.

 

Producent Kadra, Tomislav Bubalo, kaže kako trenutno iz egzistencijalnih razloga više rade komercijalne filmove nego autorske dokumentarce.

''Ipak, svake godine izbacimo bar jedan autorski film. Ove godine smo i na SFF-u imali tri filma u programu 'BH film' i to 'Izgubljeno dugme' o legendarnom bubnjaru Bijelog dugmeta - Goranu Ipi Ivandiću, 'Hercegovina' i 'Bolnica inkognito' o izgradnji bolnice u Mostaru'', rekao je Bubalo za Bljesak.info.

Ističe kako planova, ideja i želja ima, ali da se zbog nedostatka sluha u proračunima, kojeg manjka i kad u blagajni ima novca, sve kreće sporo.

''Trenutno u produkciji imamo dva dokumentarca – 'Bijeli put' i 'Radio Ganga', a cilj nam je da u dogledno vrijeme produciramo igrani film, što je prilično teško u ovim uvjetima, jer se za kulturu općenito pa tako i za film izdvaja jako malo novaca iz proračuna na svim razinama'', kaže Bubalo, koji je i član ovogodišnjeg žirija.

 

Direktor festivala Topić ne krije uvjerenje da je ovogodišnji, 16. po redu festival dokumentarnog filma dignut na višu razinu kao ni zadovoljstvo festivalskim radionicama i domaćim autorima.

''Važno je da se autori bave raznim temama i da su izašli iz lokalnih okvira te da su pošli u neke druge strane svijeta snimati neke druge priče'', rekao je za Bljesak direktor festivala koji je u Široki Brijeg dovodio svjetska imena, a sada u svijet šalje domaće autore koji se sa svjetskih festivala vraćaju s nagradama.

A to je, kaže Topić, najveća nagrada Mediteran Film Festivalu.

Kopirati
Drag cursor here to close