Stigli do Splita

Francuski par skoro dva mjeseca hodočasti prema Međugorju

Kultura / Flash | 14. 10. 2015. u 10:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mariane Arnauld i Jean de Franssu iz Arrasa, grada sa sjevera Francuske, gotovo uz belgijsku granicu, pješice su 18. kolovoza krenuli u Međugorje.

Prevalivši već tisuću kilometara hodočasničkih putova, ovi 69-godišnji vitalni supružnici stigli su do Splita i radi nastavka putovanja zatražili pomoć francuskog konzula za Dalmaciju, Gerarda Denegrija.

Pješačke staze vjernika diljem njihove domovine su označene, a tako i u većem dijelu Italije, gdje ih zovu Via Francigena, ali Hrvatska im je, kažu, nepoznata.

Na dosadašnjim putovanjima obično bi prespavali u franjevačkim samostanima, pa ih je i u Splitu konzul Denegri spojio s franjevcima iz Gospe od Zdravlja, piše Slobodna Dalmacija.

Počeli 2000. godine

''Hodočastimo već petnaest godina, a na ideju smo došli 2000. godine kad smo zapitali kako ćemo označiti početak novog milenija. Budući da su franjevci počeli hodočastiti od 1000. godine, mi smo odlučili nastaviti vjernički pohod i počeli smo od svetišta u Santiagu de Composteli u Španjolskoj, gdje je katedrala sv. Jakova. Obišli smo već sva poznata svetišta u Europi i sada nam je duhovni cilj Međugorje'', rekli su simpatični Francuzi, koji će do kraja svog puta morati magistralnim putem.

Župnik fra Ante Udovičić uputio ih je na sve franjevce koji će ih ovih dana čekati na ruti. Najprije će biti u Omišu, odatle će prema Makarskoj, zatim ka Vrgorcu pa preko granice. Želja im je u svetište stići do nedjelje na misu, a prema procjenama bi mogli ondje biti i dan ranije. Čeka ih još oko 150 kilometara pješačenja.

Dnevno 40 km

Dnevno hodaju oko osam sati i prijeđu 30 do 40 kilometara, uglavnom spavaju po župama i samostanima, ponekad i na tvrdome. S naprtnjačama, na kojima je znak lepezaste školjke sv. Jakova, oni gaze u gojzericama i vode pomnu brigu o dovoljnom unosu tekućine.

Na svakom punktu koji prođu dobiju pečat kako bi imali trajni znamen svojih duhovnih putovanja pa su tako u Splitu, osim Gospe od Zdravlja, u svoju evidenciju zaveli i francusku alijansu iz Marmontove ulice, piše Slobodna Dalmacija.

Inače, na svom putu mole i za one koji ovih dana i mjeseci putuju iz svojih ratom poharanih domovina prema zapadnoj Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close