Pjesnikinja, esejistica, kritičarka i novinarka

Grozdana Cvitan: Postoji pogubnija trauma od PTSP-a

Autorica je priloga u raznim zbornicima, časopisima, novinama, na Trećem programu Hrvatskog radija. Članica je Društva hrvatskih književnika.
Kultura / Flash | 08. 06. 2023. u 14:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska pjesnikinja, esejistica, kritičarka i novinarka Grozdana Cvitan predstavila je u srijedu u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Mostaru svoj književni, pjesnički i istraživački rad.

Od njezinoga ogromnog radnog opusa vrijedi izdvojiti činjenicu kako je ona najzaslužnija za pronalazak u šibenskom Državnom arhivu nikad objavljene i nikad igrane drame "Čovječja ribica" Ive Brešana, jednog od najplodnijih i najizvođenijih hrvatskih dramatičara europskog ranga, priopćeno je iz HNK Mostar.

Također, kao aktivna sudionica rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te političkih procesa 90-ih godina mnogo je pisala o "čovjeku" u ratnim vremenima. Istraživala je mnogo i o posttraumatskom stresnom poremećaju, pa u tom smislu valja izdvojiti dvije njezine knjige "Psi rata i druge beštije" te "Rat uronjen u traumu".

"Razmišljajući i učeći o traumi najprije sam sebi htjela pojasniti pitanja što je PTSP i imamo li ga te shvatila da ako nemaš PTSP, a prošao si rat, nisi normalan, a ne obrnuto. Drugo, shvatila sam da postoji jedna pogubnija trauma, a to je transgeneracijska trauma. To je ona trauma koju nosimo od naših očeva, djedova i pradjedova, možda od Krbavske bitke... Međutim, nikada nitko nas nije naučio kako to raščistiti, kako o tome razgovarati i kazati naglas: 'To više ne ide tako, to mora negdje stati'", istaknula je Grozdana Cvitan.

Grozdana Cvitan rođena je u Zatonu, u Šibeniku je završila gimnaziju, a diplomirala je filozofiju i kroatistiku na Filozofskom fakultetu te polazila postdiplomski iz hrvatske književnosti. Radila je i kao novinarka te urednica u nakladništvu.

Autorica je priloga u raznim zbornicima, časopisima, novinama, na Trećem programu Hrvatskog radija. Članica je Društva hrvatskih književnika.

O njezinu radu govorili su i ravnatelji HNK u Šibeniku i HNK Mostar Jakov Bilić i Ivan Vukoja te dramski prvak HNK Mostar Robert Pehar. Moderatorica je bila Anita Milićević, a u programu je Vladimir Mićković izveo nekoliko glazbenih brojeva.

Kopirati
Drag cursor here to close