Club Aleksa

Hercegovačke pjesnikinje "Pjesničkom riječju STOP NASILJU"

Kultura / Flash | 20. 11. 2015. u 08:22 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar će dati potporu manifestaciji "Pjesničkom riječju STOP NASILJU" koja će se istovremeno održati u 26 gradova u široj regiji, a održat će se u utorak 24.studenoga 2015. s početkom u 19,00 sati u klubu "Aleksa" u Mostaru.

Hercegovačke pjesnikinje Ružica Soldo, Marina Kljajo Radić, Anita Martinac, Senka Marić Šarić, Sanela Kuko, Alma Fazil Obad, Anita Pajević, Aida Điho Šator, Sanijela Matković, Marela Jerkić Jakovljević, Marija Lovrić, Zijada Zekić, Jozefina Pranjić, Mara Cica Šakotić i Nery Škegro svojom pjesničkom snagom glasno će reći STOP NASILJU NAD ŽENAMA i tako dati glas potpore i snage svim psihički i fizički zlostavljanim ženama. Svoj glas potpore dat će i Azra Hasanbegović ispred lokalne nevladine organizacije "Žena BiH, Mostar" i volonterka Marija Ćeškić iz prihvatilišta za žene i djecu u nevolji - MIRJAM, Caritas, Mostar, pročitat će priču žene koja je pola godine boravila u Caritasovoj sigurnoj kući MIRJAM.

Na gitari stihove će pratiti Anita Šunjić.

Na istoimenom blogu "Pjesničkom riječju Stop nasilju" u protekle dvije godine oko 300 pjesnika je objavilo pjesme s temama o nasilju nad ženama.

Nasilje nad ženama prisutno je u svim društvima, a razlike možemo naći u dominantnim oblicima nasilja, odnosu prema nasilju, kao i mehanizmima zaštite žena žrtava nasilja. Problemi s kojima se i danas suočavamo i dalje su vezani uz nizak broj prijava nasilja nad ženama. Razlozi neprijavljivanja su brojni, npr.: strah od počinitelja, dugi sudski procesi, niske kazne za počinitelje, nepovjerenje u nadležne institucije, strah da im nitko neće vjerovati, strah da će ih se okriviti za preživljeno iskustvo, osjećaj krivnje i odgovornosti, u većini slučajeva počinitelji su žrtvi poznate i/ili bliske osobe što dodatno otežava donošenje odluke o prijavi nasilja. Svi navedeni mogući razlozi, pridonose činjenici da se npr. seksualno nasilje ubraja u najmanje prijavljivane zločine s najvećom proporcijom tamnih brojki. Na 1( jedno ) prijavljeno silovanje dolazi čak 15-20 neprijavljenih slučajeva silovanja, dok kod obiteljskog nasilja na 1( jedno) prijavljeno dolazi 10 neprijavljenih slučajeva.

Svojim dolaskom podržite projekt i istovremeno dođite uživati u odličnoj poeziji u ugodnom ambijentu Cluba Aleksa s početkom u 19.00 sati.

Ulaz je slobodan.

Kopirati
Drag cursor here to close