VIZART FILM

Izabrani finalisti projekta “Filming the Other”

Kultura / Flash | 14. 06. 2015. u 11:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručni žiri VIZART FILM produkcije iz Banjaluke odabrao je dvoje finalista koji će u okviru realizacije projekta “Filming The Other” ovog ljeta dobiti priliku da snime dokumentarne filmove.

Žiri, koji su činili stručni suradnici i predstavnici VIZART FILM produkcije, u finalnoj selekciji odabrao je ideje Nađe Simić (Sarajevo) i Maje Crnobrnje (Banjaluka), a mlade autorice će tijekom narednih mjeseci raditi na razradi tema i realizaciji snimanja kratkih dokumentarnih filmova.

Finalisti su izabrani na natječaju koji je nastavak projekta “Filming the Other”, koji je VIZART FILM realizirao tijekom prošle godine, a čiji je rezultat bio omnibus dokumentarac čija je premijera održana u veljači i svibnju ove godine u Banjaluci i Sarajevu.

Za razliku od prošle godine, kada je tema bila kulturna različitost, ove godine fokus pažnje je usmjeren na ranjive kategorije društva, marginalizirane i diskriminirane grupe. Tako je Maja Crnobrnja za temu svog rada odabrala istraživanje života Roma u Bosni i Hercegovini fokusirajući se na propitivanje stereotipa koji postoje u našem društvu kada je riječ o ovoj populaciji, dok će Nađa Simić kroz svoj autorski projekat obraditi temu položaja transrodnih osoba u Bosni i Hercegovini.

“Naše društvo je i dalje prilično konzervativno i tradicionalno, tako da transrodne osobe tek počinju dizati svoj glas. Želja mi je da istražim ovo pitanje sa psihološke strane, kao i emocionalni teret koji ove osobe nose sa sobom u nadi da ću kroz osobne priče pobuditi bolje razumijevanje i empatiju prema njihovim problemima”, kaže Nađa Simić.

Od 25 prijava, koliko ih je pristiglo na adresu VIZART FILM-a, pobjednici natječaja “Filming the Other” su izabrani na osnovu kvaliteta ponuđenih ideja i njihovog pristupa temi, a sa izabranim autorima na razradi ideja radiće stručni tim VIZART FILM-a i naš poznati redatelj Dane Komljen.

Izabrani kanidati će tijekom srpnja i kolovoza 2015. godine imati priliku sminiti dokumentarne filmove u profesionalnoj produkciji uz stručnu podršku tima VIZART FILM-a koji će sa autorima raditi na pripremama za snimanje i produkciji. Sve troškove snimanja i produkcije snosi organizator natječaja.

Kopirati
Drag cursor here to close