''Pet decenija filma Bitka na Neretvi''

Izložba u Mostaru - Bio je najskuplji projekt u povijesti jugoslovenske kinematografije

U Muzeju Hercegovine Mostar održana izložba "Pet decenija filma Bitka na Neretvi"
Kultura / Flash | 02. 08. 2024. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu manifestacije Mostarsko ljeto u Muzeju Hercegovine Mostar u četvrtak 01.08., upriličena je izložba "Pet decenija filma 'Bitka na Neretvi' " Muzeja "Bitka za ranjenike na Neretvi" Jablanica.

Izložba je potkrijepljena autentičnim fotografijama sa snimanja kultnog filma koji je sniman 18 mjeseci na autentičnim lokacijama gdje se odigrala najhumanija bitka iz Drugog svjetskog rata. Bio je najskuplji projekt u povijesti jugoslovenske kinematografije a u njemu su glumili najpoznatiji jugoslovenski i svjetski glumci. Plakat za film je izradio čuveni slikar Pablo Picasso, a bio je nominiran i za najprestižniju filmsku nagradu “Oscar”.

Foto: Muzej Hercegovien Mostar / Izložba - Pet decenija filma Bitka na Neretvi

Kultura sjećanja i pamćenja

Prvi put je prikazan 29. studenog 1969. godine u novootvorenoj dvorani KSC "Skenderija" u Sarajevu, gdje je osobno nazočio Josip Broz Tito sa svojim suradnicima. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi 2010. godine u konkurenciji 120 filmova iz cijelog svijeta, film Bitka na Neretvi je izabran u deset najboljih filmova svih vremena koji se bave tematikom Drugog svjetskog rata.

Prisutnima se na samom početku obratio direktor Muzeja Hercegovine gospodin Asim Krhan zahvalivši se gostima na dolasku te je istakao kako je Muzej iz Jablanice primjer kako jedna baštinska institucija čuva kulturu sjećanja i pamćenja.

Belma Halilhodžić, direktorica JU Muzej ''Bitka za ranjenike na Neretvi'' Jablanica ističe: ''Izložba Pet decenija filma Bitka na Neretvi govori o istoimenom filmu, jednom od najskupljih državnih projekata u to vrijeme. Izložba obuhvata snimanje filma, premijeru te posljednji dio izložbe pod nazivom ''Država i film''.

Foto: Muzej Hercegovine Mostar / Izložba - Pet decenija filma Bitka na Neretvi

Autentične lokacije

Halilhodžić ističe i kako je film sniman na autentičnim lokacijama što ga čini još više posebnim te dodaje da je tadašnjoj premijeri filma u sarajevskoj Skenderiji prisustvovao i Josip Broz Tito.

Ozren Islamović, jedan od autora izložbe navodi da je izložba nastala sa željom da se obilježi pet desetljeća od nastanka filma Bitka na Neretvi. “Slučajno smo došli do originalnih fotografija sa snimanja filma. Sortirali smo ih te uspjeli da napravimo izložbu koncipiranu u nekoliko elemenata. Prvi dio izložbe sastoji se od onih elemanata koji su se dešavali iza scene, odnosno, prikazuje sam proces snimanja filma. Drugi dio govori o tome kako se došlo do plakata koji je radio veliki Pablo Picasso, a treći dio govori o odnosu države i politike prema kinematografiji u to vrijeme''.

Foto: Muzej Hercegovine Mostar / Izložba - Pet decenija filma Bitka na Neretvi

Dodaje i da je film Bitka na Neretvi jedan od najskupljih filmova van engleskog govornog područja, te da je film bio jedan od najvećih iskoraka tadašnje države u svijet.

Naredni sadržaj u okviru manifestacije Mostarsko ljeto je likovna izložba Tri svijeta različita: Dragana Nuić-Vučković, Vesna Vuga Sušac, Andrijana Mlinarević-Cvetković. Izložba će se održati 02.08.2024. godine u Centru za kulturu Mostar s početkom u 20:00 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close