Sinagoge 1782. – 1944.

Izložba u Mostaru: Židovi su kulturni most koji spaja sve naše zemlje

Kultura / Flash | 17. 03. 2015. u 20:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Židovi su kulturni most koji spaja sve naše zemlje'', rekao je Mađarski veleposlanik u BiH Joszef Negyesi na otvaranju izložbe "Sinagoge Istočne srednje Europe 1782. – 1944.".

Radi se o izložbi proizašloj iz radova mađarskog sveučilišnog profesora porijeklom iz Vojvodine Rudolfa Kleina, koji je u svojim nagrađivanim knjigama opisao pet stotina pojedinačnih sinagoga.

Po riječima veleposlanika Negyesija, mađarska vlada iznimno je posvećena očuvanju židovske kulture i povijesti, javlja Fena.

''Jako je bitno upoznati židovsku kulturu u zemljama Istočne i Srednje Europe. Židovi su kulturni most koji spaja sve naše zemlje i kada spoznamo što znači biti Židov možemo saznati i što znači biti Mađar, ne samo u Mađarskoj već u cijelome svijetu'', dodao je mađarski veleposlanik.

U okviru ovog kulturnog događaja izloženo je 20 velikih panoa na kojima je prikazano arhitektonsko svjedočanstvo procesa židovske emancipacije u zemljama Istočne srednje Europe (Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija, Ukrajina).

''Vjerujem da svi večeras imaju priliku pobliže upoznati neke nove stvari. Otvaranje jedne ovakve izložbe veoma je važno u gradu koji je multietičan, koji u drugim kulturama ima uvažavanje i prihvaćanje. Kulturu zajedničkog življenja stvaramo uvažavajući kulture i različitosti to je ono što oplemenjuje sve narode kao  grad Mostar večeras'', rekao je na otvaranju izložbe gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Kako u predgovoru prospekta izložbe navodi predsjednik Mađarske židovske kulturne udruge Peter Kirschner, izložba Sinagoge Istočne srednje Europe predstavlja putovanje prostorom i vremenom kroz prikaze aspekata života Židova i njihovog ekonomskog te kulturološkog procvata u sklopu višenacionalnih carstava.

Prikazane su sinagoge koje su još uvijek u uporabi, kao i ruševne sinagoge koje podsjećaju na nemjerljiv kulturni gubitak.

Cilj Kleinovog rada nije samo kulturno-povijesni, već on želi podsjetiti buduće generacije kako na njima leži ogromna odgovornost da katastrofa poput holokausta nikada više ne zadesi čovječanstvo, ističe Kirschner.

Izložba u Mostaru otvorena je do 25. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close