Izgubljena soba

Je li "Osmo svjetsko čudo" zakopano u njemačkom gradiću?

Kultura / Flash | 09. 03. 2015. u 08:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Je li takozvano "Osmo svjetsko čudo" zakopano u malom njemačkom gradu Wuppertal? Grupa umirovljenika vjeruje da jeste. Vođeni instinktima i odlučnošću oni prekopavaju ulice ovog grada u potrazi za Sobom od jantara koju su poharali nacisti.

''Mi nismo tragači za blagom, ali vjerujemo da je Erich Kohn, bivši nacistički upravitelj Istočne Pruske, možda krišom donio opljačkano blago u svoj rodni grad Wuppertal, uključujući i Sobu od jantara - kaže Karl-Heinze Claine (68) dopisniku američkog NBC-a.

Soba od jantara, koju često nazivaju "Osmim svjetskim čudom", raskošna je odaja prepuna detalja i dekorirana pločama od žada. Ruski car Petar Veliki dobio ju je 1716. od pruskog cara Fridricha Willhema. Hitlerove trupe ukrale su ovu odaju ukrašenu dragim kamenjem 1941, navodno rastavivši je i smjestivši u 27 sanduka, a potom poslale blago u Kenigsberg, današnji Kalinjingrad, rusku enklavu na Baltičkom moru. Soba od jantara je kasnije nestala.

Claine, umirovljeni poljoprivredni inženjer, zajedno sa šest prijatelja od 2008. traga za Sobom od jantara. Ova grupa ljudi, koja sebe naziva "sindikat za istraživanje povijesnih događaja", dobila je dozvolu od gradskih vlasti Wuppertala za pretragu nekadašnjih tunela i bunkera ispod određenih dijelova grada.

''Vjeruje se da u Wuppertalu ima oko 170 tunela, bunkera i podzemnih soba. Mi u naše pohode idemo skoro svakog dana i kopali smo ispod površine barem desetinu puta do sada'', navodi Claine, koji sa suradnicima ponekad ispod zemlje provede po nekoliko dana. Ova grupa istraživača nastoji otkriti mjesta gdje treba kopati proučavajući prašnjave knjige, a tajno oružje im je intuicija jednog od članova.

''Ne trebaju nam mape, jer Wilfrid Fischer (63) ima sedmo čulo i pronalazi nam lokacije dok šeta psa'', objašnjava Claine. Šta god da budu pronašli, ako išta nađu, morat će vratiti vlasnicima, ali tvrde da po njemačkom zakonu imaju pravo na tri posto procijenjene vrijednosti pronađenog blaga.

Kopirati
Drag cursor here to close