Kulturni identitet

Kako kapitalizirati naslijeđeni kulturni prostor Mostara?

Kultura / Flash | 25. 03. 2015. u 14:40 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na znanstvenom skupu "Kulturološko-povijesni razvoj grada Mostara", koji će se održati 27. ožujka u Mostaru, od sudionika se očekuje da razmotre pitanje razvoja kulturnog identiteta Mostara kroz povijesno vrijeme u kojem je bilo mnogo mijena, turbulencija i raskrižja, istaknula je danas u Mostaru na konferenciji za novinare predsjednica Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) Podružnica Mostar Elbisa Ustamujić.

''Željeli smo da sve to bude sagledano u žiži prilika/neprilika konteksta sadašnjeg vremena, ali i iz perspektive budućnosti odnosno pitanja kako kapitalizirati taj naslijeđeni kulturni prostor grada'', istaknula je Ustamujić.

Dodala je i to kako im je namjera bila okupiti znanstvene radnike i intelektualce iz različitih oblasti humanističkih znanosti i to povijesti, lingvistike, književnosti, umjetnosti te društvenih i socioloških znanosti posebno iz područja građevinarstva, arhitekture i urbanizma.

''Prijavljeno je 13 kandidata, a teme su dosta interesantne i uglavnom se dotiču ove osnovne problematike. Sudionici znanstvenog skupa su uglavnom domaći i tema je potpuno domaća i drago mi je da se intelektualci ovog grada angažiraju oko jedne ovako široko zasnovane teme'', istaknula je Ustamujić.

Član Upravnog odbora (UO) VKBI-ja Seid Smajkić kazao je kako je Mostar i danas u žiži zanimanja i domaće i svjetske javnosti.

Po njegovim riječima, političko, ali i svako drugo rješenje je od interesa građana Mostara, Federacije BiH i BiH u cjelini.

Članica UO VKBI-ja Elvira Ćemalović-Dilberović kazala je kako je Mostar nekad bio prepoznatljiv u regiji kao jedno središte kulturnih, prosvjetiteljskih, religijskih i svih drugih zbivanja.

''U tom smislu VKBI ima namjeru ovakvim simpozijem kazati kako je znanje ono što nas čini prepoznatljivim i jedino mogućim u ovim konstelacijama u Mostaru da napravimo nekakav pomak u kapitaliziranju onih vrijednosti koje imamo u Mostaru'', kazala je Ćemalović-Dilberović.

Inače, znanstveni skup "Kulturološko-povijesni razvoj grada Mostara" organizira Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca Podružnica Mostar, a održat će se 27. ožujka s početkom u 10.30 sati u Studentskom hotelu Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close