Misa u Sarajevu

Kardinal Puljić: Nema te vlasti na zemlji koja bi bila iznad Božje

Kultura / Flash | 28. 03. 2016. u 11:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svetkovinu Uskrsnuća Gospodnjega, u nedjelju, 27. ožujka 2016 u katedrali Srca Isusova u Sarajevu . Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju 17 svećenika među kojima su bili provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, generalni vikar mons. Luka Tunjić i austrijski vojni kapelan u sarajevskoj vojnoj bazi. Misu su izravno prenosili BHRT i Radio Marija te zabilježili brojni drugi mediji.

Kardinal Puljić je pozdravio sve nazočne, a posebno savjetnika Apostolske nuncijature u BiH mons. Josepha podsjetivši da je uputio i pisanu čestitku papi Franji. Umjesto pokorničkog čina poškropio je nazočne vodom blagoslovljenom na Misi bdijenja u uskrsnoj noći.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je najprije čestitao Uskrs svima katolicima u katedrali i onima koji ih prate putem medija. Na početku razmišljanja o otajstvu (tajni) Kristova Uskrsnuća, kazao je da čovjek najčešće zna cijeniti ono što skupo plati.

''Ima stvari koje vrjednujemo radi cijene kojom su plaćene. Danas želimo prepoznati cijenu kojom smo mi plaćeni. Bog nas je stvorio iz ljubavi. Sve ljude i sva bića Bog voli jer su njegovo stvorenje. Bog je čovjeku darovao slobodnu volju pa čovjek može i odbaciti Božju ljubav. To nazivamo grijehom. Grijeh je unio nered; poremetio je odnos čovjeka s Bogom, odnos čovjeka s prirodom i odnos čovjeka sa samim sobom. Taj grijeh čovjek nije sposoban sam ispraviti; nema to čime platiti. Budući da Bog svoja stvorenja voli, nije htio izgubiti nijedno od njih. Odlučio je poslati svoga Sina da se utjelovi i postane čovjekom da bi, kroz to ljudsko tijelo, trpio i platio cijenu otkupljenja, vratio čovjeku dostojanstvo djeteta Božjega'', pojasnio je kardinal Puljić potičući vjernike da o ovom razmišljaju krenu od onoga što se događalo na Veliki petak.

Osvrćući se na prvi misni odlomak iz Djela apostolskih, kardinal Puljić je podsjetio na riječi sv. Petra, učitelja vjere i morala, da ''Isusa iz Nazareta Bog pomaza Duhom Svetim i snagom, njega koji je, jer Bog bijaše s njime, prošao zemljom čineći dobro i ozdravljajući sve kojima bijaše ovladao đavao“.

Dodao je da je potom organiziran montirani sudski proces kojim se željelo ukloniti Isusa.

''Bog je prepustio ljudima da provedu svoju volju, ali je kroz njihovu umišljenost, bahatost i sebičnost proveo svoje djelo. Isus je raspet na križu i to je zbunilo ne samo apostole, koji su voljeli Isusa i za njim išli, nego i one koji su ga raspeli pa je jedan od njih rekao da je Isus uistinu Sin Božji, a razbojnik ga je zamolio da ga se sjeti kada dođe u svoje kraljevstvo. Križ zbunjuje, ali križ nema zadnju riječ. Zadnju riječ ima prazan grob i to mi danas slavimo: da je Krist svojom mukom, smrću i uskrsnućem pobijedio smrt i zlo. Tolika je cijena čovjeka“, kazao je kardinal Puljić.

''U ovoj Jubilarnoj godini, tijekom koje želimo prepoznati ljubav Božju koja se očitovala u njegovom Sinu Isusu Kristu koji je platio cijenu da nas oslobodi od zla i vrati dostojanstvo čovjeka, želimo mijenjati svoj mentalni sklop. Često smo vlastito ljudsko shvaćanje i međuljudske odnose čak i Bogu pripisivali. Uskrs traži da to mijenjamo, da prepoznamo da je Bogu stalo do svakog čovjeka, da je svaki čovjek za njega važan“, rekao je kardinal Puljić podsjećajući da su oni, koji su Isusa raspeli, poslije prali ruke od njegove nevine krvi.

''Na žalost, kroz svu povijest vidimo da se čini zlo: ljude ubijaju, a potom peru ruke govoreći da nisu krivi što su nastale tolike izbjeglice, što ima toliko progona i toliko mrtvih svakoga dana. Nitko nije kriv, a ljudi nestaju i bivaju ubijeni. Donosi se zakon da se smije ubijati i nerođeno i ostarjelo biće. Potrebno je mijenjati takav mentalni sklop društva u kojem se poremetio zakon Božji. Krist je došao objaviti da je svaki čovjek vrijedan od začeća do prirodne smrti. Nema te vlasti na zemlji koja bi bila iznad Božje vlasti. Nema te zemaljske moći koja bi smjela negirati Božju moć. Zato je potrebno, slaveći Uskrs, prepoznati vrijednost čovjeka i da se osobno prepoznamo u ljudskom dostojanstvu“, rekao je kardinal Puljić napominjući da se događa puno zla pa se čovjek ne uspijeva izdići iznad laži, svađe, kriminala, ubojstava...

''Teško se izdići iznad toga. Štoviše, uvukla se nemila sumnja pa svak' u svakoga sumnja. Više nije riječ samo o sumnji iz vremena komunizma kada je bilo špijuna na svakom koraku, nego ni danas se ne zna tko s kim računa i iz koje računice nešto radi. Nije lako izdići se iznad toga. Potrebna nam je snaga vjere da pogledamo očima vjere na ovaj život i smisao koji životu daje uskrsli Krist; da se suočimo s izazovnom sadašnjicom i u nju unesemo svjetlo Kristovo koje čovjeku vraća dostojanstvo“, poručio je kardinal Puljić potičući vjernike da, poput Isusa, mijenjaju svijet čineći dobro i ne dopuštajući da budu izazvani zlom.

''Zločin se zločinom ne liječi; ranjavanjem rane se ne liječe; lažju laž se ne pobjeđuje; samo se dobrotom pobjeđuje i to je Krist učinio. To je Uskrs. Uskrs je ustati iz zla i poći putem dobra; prijeći iz laži na put istine; iz poniženog i pogaženog čovjeka ustati na dostojanstvo djeteta Božjega. Uskrs znači iz smrti ustati na život i s Bogom hoditi ovom zemljom“, poručio je kardinal Puljić napominjući da nije središte uskrsnoga slavlja, kako je prenio jedan medij, bojanje jaja i ručak, nego poruka da Krist živi.

''Uskrs jest slaviti život Krista i prepoznati sebe u Njemu; da On sa mnom putuje i hodi te se borim protiv zla. On je pobijedio, ali ja nisam pobijedio. On je pobijedio smrt, ali ja sam ostao smrtan. On je pobijedio ljudsku mržnju, ali je ja nisam pobijedio i ostao sam njoj podložan. Zato je Kristov hod sa mnom važan i potreban da i ja pobijedim u Njegovoj pobjedi te ne vidim smrt kao kraj nego uskrsnuće mrtvih i život vječni“, kazao je kardinal Puljić moleći da Krist unese svoga svjetla u sadašnjicu da bi izgrađivali plemenitiji i čestitiji svijet u kojem će čovjek biti vrjednovan.

Tijekom Mise pjevao je Katedralni mješoviti zbor ''Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Nakon Mise kardinal Puljić je ugostio vjernike koji su došli u njegov dom čestitati Uskrs njemu i ukućanima. Među njima bili su i članovi Katedralnog mješovitog zbora.

Kopirati
Drag cursor here to close