Demant Busuladžića

Kultura na izdisaju: Novac za plaće pretvoren u teorijske projekte

Kultura / Flash | 11. 03. 2015. u 14:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Sumu od 350.000 KM za projekte nije dobila nijedna od institucija kulture iz Sarajeva nikada', reko je direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić demantirajući je navode ministra civilnih poslova BiH Sredoja Novića.

Naime, Nović je ranije kazao kako su novčana sredstva iz Ministarstva civilnih poslova namijenjena institucijama kulture u BiH, tvrdeći da je Muzej odbio sredstva namijenjena toj instituciji.

Podla strategija

''Ministarstvo civilnih poslova je "na vrlo beskrupulozan, brutalan i rušiteljski način" sumu od 850.000 KM za plaće, mirovinsko i zdravstveno osiguranje i režijske troškove u Zemaljskom muzeju BiH "pretvorilo" u teoretskih 350.000 KM za projekte'', podsjetio je Busuladžić, ističući kako nijedna kulturna institucija iz Sarajeva nije dobila navedenu sumu.

''Dakle, osoba koja je dala izjavu o našem odbijanju je "zaboravila" da pojasni podlu strategiju da se novac mogao potrošiti na organiziranje izložbi, tiskanje muzejskih publikacija, organizaciju arheoloških istraživanja, sanaciju i građevinsku rekonstrukciju muzejskog zdanja i slično, ali ne za plaće i režije 60-ak uposlenih'', navodi Busuladžić, koji smatra da je Nović s tim rušiteljskim planom želio, kao što se i sada želi, obmanuti javnost o njegovoj "tobožnjoj brizi" te nemaru i neodgovornosti uposlenika Muzeja.

Institucije nisu dobile novac

Podvlači da je Zemaljski muzej konkurirao u narednim godinama i dobio za građevinske radove 280.000 KM u 2013. godini, te 180.000 KM u 2014. godini, te da se ta strategija obesmišljavanja čitavog programa nastavlja.

Busuladžić podsjeća da Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH koja je aplicirala nije dobila ništa 2012. godine, kao i tijekom 2014. godine Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, iako je aplicirao za sredstva.

''Osoba koja je na čelu resornog državnog ministarstva i u rukovodećim strukturama UNESCO-a za BiH, može jedino kako je i naučila, zamjenom teza i obmanama pokušati usmjeriti direktnu odgovornost prema onome ko nije apsolutno kriv, pri tome uporno zatirući svaki trag institucija kulture čiji je osnivač BiH'', naglašava direktor Zemaljskog muzeja BiH.

'Objavite pismo'

On poziva "menadžement" Ministarstva civilnih poslova BiH da objavi pismo koje je Zemaljski muzej BiH uputio tom Ministarstvu prije tri godine.

''U pismu smo na vrijeme jasno prozreli i kirurški determinirali sistemski plan uništenja Zemaljskog muzeja BiH, kao i krivca u samo jednoj osobi'', zaključuje se u priopćenju.

Podsjetimo, u veljači ove godine diljem planete obilježena je Noć muzeja, dok u Bosni i Hercegovini, prema pisanju Oslobođenja vlada mrak.

Prema pisanju ovog lista, Ukupan iznos granta Sufinanciranje institucija kulture za 2014. iznosio je tek 1.250.000 KM za svu kulturu što je Vijeće ministara BiH provodilo u prošloj godini i mizernih 180.000 KM za Muzej koji čuva baštinu svih građana ove države.

Kopirati
Drag cursor here to close