Pandorina kutija

Kulturni radnici HNŽ i dalje nevidljivi: Zašto je naš rad ovoj vlasti nepotreban?

Kultura / Flash | 09. 04. 2015. u 14:17 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktori pet mostarskih teatara i predstavnici inicijative KULTURA 2020 održali su u četvrtak, 9. travnja konferenciju za novinare u Mostarskom teatru mladih, na kojoj su ukazali na stanje u sektoru kulture u HNŽ.

''Mi, kulturni djelatnici na čelu teatarskih ustanova sa sjedištem u Mostaru, kao i svi građani našeg grada i županije pratimo formiranje nove vlasti, donošenje proračuna sa 2015. i perspektive koje politika nudi za život građana u iduće četiri godine. Po onom što vidimo, nemam se čemu nadati. Čini se kako mi, kulturni i kazališni djelatnici i dalje ostajemo nevidljivi; naš rad je i ovoj garnituri vlasti, čini se – nepotreban'', navodi se u zajedničkom priopćenju ravnatelja koje je pročitao Tibor Oreč, ravnatelj Lutkarskog kazališta u Mostaru.

Ukupan broj proračunskih sredstava svih mostarskih javnih kazališta manji su od godišnjeg proračuna svakog pojedinačnog kazališta u Sarajevu, Tuzli ili Zenici te godinama niti jedan mostarski teatar ne dobiva nikakva sredstva za produkciju predstava koje su osnovni razlog njihovog postojanja.

''Samo u našoj sredini većinski dio proračuna pet mostarskih teatarskih kuća financira Grad Mostar, a nijedna nije redovni korisnik županijskog proračuna. U svim ostalim županijama Federacije BiH osnovni izvor financiranje kulture je upravo Županija, kako je to određeno i Daytonskim sporazumom. Sarajevska županija izdvaja za kulturu preko 16 milijuna maraka, a Hercegovačko – neretvanska jedva pola milijuna, i to nesigurnih grantovskih sredstava. Javno pitamo – zašto? '', istaknuto je u priopćenju.

Nepostojanje strategija za razvoj kulture, iznimno mala proračunska izdvajanja za kulturu, potpuni nedostatak komunikacije između vlasti i kulturnih djelatnika, neriješena osnivačka prava ustanova kulture u HNŽ samo su neki od uzroka katastrofalnog stanja u ovom sektoru. Podršku kolegama u HNŽ- dali su i umjetnici iz Sarajeva i cijele BiH, te su pozvali sve kulturne radnice i radnike u našoj zemlji da se pridruže ovoj inicijativi.

''Danas smo po prvi put shvatili koliko je katastrofalna situacija u kojoj se nalaze kulturni radnici u HNŽ i nadrealno je da ovi ljudi koji sjede ovdje i njihove kolege nisu u stanju da se susretnu sa resornim ministrom u HNŽ već mjesecima . To je nedopustivo i nadamo se da će budući ministar zaista imati razumijevanja i da će njegov prvi korak biti otvoreni dijalog sa kulturnim radnicima u HNŽ'', rekla je koordinatorica inicijative K2020 Ines Tanović.

Inicijativa KULTURA 2020 i kulturni djelatnici iz HNŽ na ovoj konferenciji, na kojoj su sudjelovali i Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar, Ivan Vukoja, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Ranka Mutevelić, direktorica Pozorišta lutaka predstavili su zajedničke ciljeve i pravac djelovanja ka sustavnim promjenama u sektoru, te prijedloge za unapređenje suradnje između kulturnih radnika i predstavnika vlasti u HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close