Međunarodni festival

Lutkari iz BiH i svijeta na ‘Lut festu-u’ u Sarajevu

Kultura / Flash | 11. 05. 2015. u 13:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" bit će otvoren večeras u Kulturnom centru u Istočnom Sarajevu, a u nekoliko dana trajanja ugostit će umjetnike iz raznih dijelova svijeta.

Izvršna producentica Festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić kazala je da će 16. festival otvoriti performans Refleksija animacije" - "Equinox" baziran na glazbi Jean Michell Jacquesa, u izvođenju ansambla Nacionalne akademije za pozorište i film "Kr.Sarafov" iz Sofije (Bugarska), a radi se o novom obliku lutkarskog pozorišt?.

Na tom festivalu sudjelovat će 11 kazališta, a publika će imati priliku vidjeti 12 predstava. BiH ove godine na "Lut festu" predstavljat će Pozorište lutaka iz Mostara. Publika će moći pogledati i predstave iz Srbije, Japana, Portugala, Estonije....

Prateći program obuhvaća edukativni segment Festivala, a između ostalog bit će upriličeno predavanje profesorice Ljubice Ostojić iz Sarajeva o temi "Dramaturgija u lutkarskom pozorištu", koja je i jedna od članica žirija tog festivala.

Značajan segment pratećeg programa ovogodišnjeg festivala je i kreativna radionica izrade i animacije lutaka, a sudjelovat će djeca iz Županije Sarajevo i Istočnog Sarajeva. Namjera je da djeca, u okviru radionice, nauče osnove animacije i izrade lutaka, a trebalo bi da rezultira kratkim performansom.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut Fest" bit će održan od 11. do 15. svibnja u Istočnom Sarajevu, a bit će završen dodjelom nagrada.

Kopirati
Drag cursor here to close