Iva Pehar za Bljesak

Mali krug velikih ljudi: Helem nejse talent akademija nadmašila očekivanja

Program je trajao od 02. do 10. ovog mjeseca, a prijaviti se moglo od 20. svibnja do 3. lipnja, o akademiji za Bljesak.info je pisala Iva Pehar koja je pohađala akademiju.
Kultura / Flash | 14. 08. 2024. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je održana prva Helem Nejse Talent Akademija—sedmodnevna ljetna škola iz pet oblasti kreativnih industrija.

Program je trajao od 02. do 10. ovog mjeseca, a prijaviti se moglo od 20. svibnja do 3. lipnja, o akademiji za Bljesak.info je pisala Iva Pehar koja je pohađala akademiju.

Kriteriji za upis bili su sljedeći: imati od 18 do 27 godina, dolaziti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije. Kriteriji ocjenjivanja i izbor nisu se oslanjali na to jesu li aplikanti nužno studenti ili već imaju završene fakultete vezane uz program na koji se prijavljuju, već se u obzir uzimalo svako bitno navedeno iskustvo. Nakon užeg izbora, kandidate se zvalo na online intervjue u periodu od 25. lipnja do 10. srpnja.

Svi kandidati su dobili punu stipendiju—smještaj u hotelu za vrijeme trajanja programa, obroke i osvježenja, putnički grant koji pokriva sve troškove boravka u Sarajevu. Na svakom programu bilo je mjesta za od 8 do 12 polaznika, kako bi se osiguralo personalizirano učenje i praktično iskustvo: uvjeti potrebni za stjecanje vještina i znanja.

Foto: Ustupila Iva Pehar / Helem Nejse Talent Akademija


Iza ideje stoje Fondacija ''EKIPA'' i umjetnički kolektiv Helem Nejse, a projekt je podržala Britanska Ambasada u BiH. Fondacija ''EKIPA'' udruženje je u čijem okviru djeluje umjetnički kolektiv Helem Nejse sa svojim brojnim projektima: popularna radijska emisija koja se emitirala od 2014. do 2017. ''Helem Nejse rejdio šou'', kazališna predstava ''Sarajevski dani terorizma'', produkcija hip-hop studijskih albuma grupe Helem Nejse, popularni animirani serijal za odrasle “Bruca, Braca, Bruda, Brada,” i autorski TV kviz format ''Znzkvi'' kojeg možete upratiti na Federalnoj televiziji. Cilj Helem Nejse Talent Akademije, njihovog najnovijeg i najambicioznijeg projekta dosad, bio je doprinijeti kreativnoj industriji Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, te tako pomoći mladim umjetnicima i kreativcima koji su već počeli ili planiraju početi graditi svoju karijeru.

Pet programa: kreativno pisanje—komedija, novinarstvo—novinarstvo i novi mediji, primijenjena glazbena produkcija, grafički dizajn i animacija, te odgovorno kodiranje, pohađalo je 60 talentiranih mladih kreativaca iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Imali su priliku upoznati i učiti od čak 55 predavača—etabliranih stručnjaka regije a i šire.

Akademija se održavala na čak deset lokacija širom Sarajeva—Europska kuća kulture i nacionalnih manjina, Vila Braun, Univerzitet Burch, Helem Nejse Studio, BIRN, CSEC Centar, Centar Modra rijeka, Studio Chelia, Olimpijski muzej Sarajevo, Kinoteka Bosne i Hercegovine—pomno odabranih kako bi se polaznicima pružilo inspirativno okruženje i praktično iskustvo kroz istraživanje različitih aspekata kreativnosti i posjet etabliranim studijima, agencijama i redakcijama.


U nastavku vam donosim kratki osvrt na događanja—iz perspektive vaše spisateljice, naravno.

02.08. bio je rezerviran za dolaske i check-in u hotel. Svi polaznici i predavači koji su došli izvan Sarajeva bili su smješteni u Hotelu Holiday, Zmaja od Bosne 4.

03.08. je obilježen službeni početak Akademije: registracijom polaznika i svečanom ceremonijom otvaranja u Europskoj kući kulture i nacionalnih manjina. Na ceremoniji je prisustvovao i otpravnik poslova Britanske ambasade BiH, Neil Kavanagh. Nakon ceremonije su slijedila prva predavanja. Na odsjeku pisanja komedije, imali smo uvodno predavanje i radionicu pisanja na temu “Komedija i smijeh” koje nam je držao Matija Bošnjak—asistent na katedri za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i doktorat studija “Književnost i kultura”, te jedan od autora i scenarista animirane serije ''Bruca, Braca, Bruda, Brada''. Predavanjem koje nam je bilo i generalni uvod u program, bavili smo se osnovnom podjelom likova u komediji, klišejima koji i danas ''mogu proći'' i koliko je zapravo jasna granica između ozbiljnog i smiješnog. Te večeri imali smo i opening party, gdje nam je DJ bio jedan od polaznika odsjeka glazbene produkcije.

04.08. predavač nam je bio prof.dr. Almir Bašović, redovni professor na Odsjeku za komparativnu književnosti i informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu, gdje je diplomirao, magistrirao i doktorirao, i stalni suradnik Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo. Autor je pet dramskih komada objavljenih u knjizi “Četiri i po drame” (za koju se moram pohvaliti da sam dobila na poklon)—koja je dobila nagradu “Kočićevo pero”—preko stotinu naučnih radova, stručnih članaka, prikaza, recenzija i eseja. Profesor Bašović s nama je pričao o Aristofanu; ostavštini i utjecaju njegove komedije; kompleksnosti njezinih spoznajnih funkcija u složenoj slojevitosti motiva i elemenata koje koristi kako bi sveto pretvorio u kaotično; te nas kroz praktični rad naučio na koje sve načine možemo ozbiljni dramski tekst pretvoriti u komičan.

Kao dio edukacije odvijao se i program vezan za kritičko razmišljanje: svaku večer smo imali panel diskusije. U nedjelju je bila prva, na temu ''Bruca, Braca, Bruda, Brada: umjetnost i utjecaj na društvo,'' gdje su autori animiranog serijala koji oštro i duhovito ispituje teme društveno-političkog života u BiH, Admir Čular, Amer Čanković, Matija Bošnjak i Ajdin Šehović, odgovarali na pitanja moderatora Vladimira Čolakovića i polaznika. Podijelili su s nama svoja iskustva, od toga kako su izgledali počeci, pa sve do danas kada rade na produkciji četvrte sezone serijala, te na koje sve prepreke su nailazili na tom putu.

05.08. Naš predavač trećeg dana Akademije bio je akademik Boris Senker. Rođen je u Zagrebu 1947., gimnaziju je pohađao u Puli, a potom komparativnu književnost i anglistiku studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1971. diplomirao: od tada pa sve do odlaska u mirovinu 2015. predavao teatrološke kolegije na Odsjeku za komparativnu književnost. 1982. godine doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1990. redovito surađuje, kao vanjski urednik, s Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža u Zagrebu, te je redovni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2012. godine. Na predavanju smo obuhvatili povijesno određenje komedije dell'arte i njezine glavne značajke: početak glumačkog profesionalizma; gluma kao obiteljska i cehovska djelatnost; žene na pozornici; opseg „tržišta“ na kojem družine nude svoje „usluge“; odnos prema tradiciji (Plaut, Terencije, farsa, eruditna komedija); maske; improvizacija.

Na radionici smo dobili zadatak osmisliti scenu/ dijalog/ situaciju, u kojoj bi se mogli naći tipovi likova o kojima smo učili u današnj

Foto: Ustupila Iva Pehar / Helem Nejse Talent Akademija

em vremenu i prostoru—i moram reći da smo bili dosta kreativni.

Na drugoj večeri programa “kritičko mišljenje,” gosti su bili Adi Selman i Nedim Musić iz Karton revolucije, Emilija Milenković (NSNP) i Branko Čečen, a tema je bio aktivizam mladih na Balkanu.

06.08. Jelena Mijović, naša predavačica u utorak, diplomirana je dramaturginja s Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu; radila je na televiziji, pišući scenarije za mnogobrojne emisije iz kulture i dječje TV serijale. Od 1996. do 2004. predavala je dramaturgiju na Katedri za dramaturgiju i bila konzultantica za TV scenarij na Katedri za TV režiju Akademije umjetnosti. Podijelila je s nama svoja iskustva od studentskih dana i potrage za svojim mjestom pod kazališnim suncem, te ponudila odgovore na pitanja ako je kazalište prostor javne riječi, koje je mjesto koje bi u današnje vrijeme komedija mogla imati u tom prostoru; te je li komedija nužno samo zabavna, ili može imati ozbiljniji društveni angažman? Naučili smo i važnu lekciju koja se može primijeniti u životu općenito: ne treba sumnjati u vlastite ideje i suzdržavati se od dijeljenja istih, nema mjesta za “brukanje” kad se radi o umjetnosti—najgore što se može dogoditi je da se nikome ideja ne svidi, a ono najbolje je tek nezamislivo.

Iste večeri, Anida Sokol, Tamara Skrozza i Azra Husarić, govorile su o govoru mržnje online: jednom od ozbiljnijih problema današnjice, koji sve više utječe kako na društvenu atmosferu, tako i na pojedince.

Foto: Ustupila Iva Pehar / Helem Nejse Talent Akademija

07.08. Svetoslav Jovanov, dramaturg i teatrolog, bio je naš predavač u srijedu. Radio je kao dramaturg i urednik u Dramskom programu TV Novi Sad, Srpskom narodnom pozorištu kao direktor Drame, te obavljao je funkciju selektora Sterijinog Pozorja. Autor je niza eseja i knjiga o kazalištu, suvremenoj Jugoslovenskoj i srpskoj drami i teoriji dramskih žanrova. Na predavanju “Šekspir i Gogolj”—kojem sam se najviše veselila otkad sam pročitala program jer obožavam i jednog i drugog autora—odradili smo kratak osvrt na klasičnu komediju: osnovne teme, tipovi i komičke tehnike: ponavljanje, odlaganje, nesporazum, obmana i preobražaj; razlike između komedije (kao žanra) i satire (kao njene podvrste). Analizirali smo komičke tehnika primijenjene u Gogoljevom ''Revizoru'' i Shakespeareovoj “San ljetne noći,” te još mnogo toga. U duhu predavanja, na radionici smo malo zavirili u sebe i pokušali se prisjetiti događaja gdje je nesporazum doveo do situacije koja nam je promijenila život, te kada smo “odigrali” neku obmanu kojom smo zapravo htjeli za nekoga učiniti nešto lijepo.

Umjesto standardne diskusije, ovu večer smo na panelu prvo imali projekciju kratkog dokumentarnog filma “Lista”, koji donosi važnu priču o ženama, ginekološko-onkološkim pacijenticama, koje se zbog sistema koji otežava i onemogućuje liječenje bore s listom čekanja—koja nerijetko čini razliku između života i smrti. Nakon projekcije smo imali panel diskusiju s autoricom filma Slađanom Lučić.

08.08. teorijski i praktični dio su nam bili razdvojeni. Prvo smo imali predavanje kod Faruka Lončarevića, redatelja, scenarista, te dekana Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo. Masterclass predavanje bilo je fokusirano na suptilni balans komičkih elemenata u filmu, zasnovanih na korištenju elemenata klasične i suvremene komedije.

Foto: Ustupila Iva Pehar / Helem Nejse Talent Akademija

Praktični dio, odnosno radionicu “Komična gesta u praksi,” vodila je Selma Alispahić—prvakinja drame teatra Sartr i jedna od najznačajnijeg bosanskohercegovačkih kazališnih i filmskih glumica, koja u svom bogatom glumačkom opusu ima uloge kao što su: Ana Karenjina, Sylvia Plath, Hasanaginica, Carmela, Karolina Nojber, Katarina Kosača i mnoge druge. Kratko putovanje kroz razvoj glumačkih sredstava koja se koriste u komediji počeli smo analizirajući komičku gestu u nijemom filmu kao i u komedijama pisanim za teatar; analizom igre riječi, komičke pauze, komičkog ritma, timinga u komediji—a sve to smo odradili hodu, jer smo kao dio radionice vježbali izvođenje gesti i pokreta, a neki od nas (ili bolje rečeno: moja malenkost) imali su i spremljenu čitavu jednu točku kojom su iznenadili i sebe i druge glumačkim sposobnostima. Iako sam na svakom predavanju i svakoj radionici naučila nešto zlata vrijedno, moram priznati kako mi se zaključna poruka ove radionice urezala u sjećanje: ne dajte da vas itko gazi, živite svoj život i svoju umjetnost izrazite bez ustručavanja.

Gost panela te večeri bio je Phat Phillie, poznati DJ i hip-hop aktivist, a jedna od glavnih tema njegov program ''She raps'', čiji je cilj pružiti ženama koje se bave hip-hopom platformu za izražavanje.

09.08. Zadnjeg dana akademije, studenti pisanja komedije i grafičkog dizajna su zajedno prisustvovali predavanju i radionici “BBBB,” gdje su nam autori animiranog serijala ''Bruca, Braca, Bruda, Brada'' dali da pogledamo iza zavjese pa smo saznali kako se dolazi od ideje do scenarija i od skice do animacije.

Foto: Ustupila Iva Pehar / Helem Nejse Talent Akademija

“Već gotovo 24 godine, Aleksandar Stanković nedjeljom u 14:00 izlazi pred gledatelje, dočekuje najaktualnije i najpoznatije goste i tretira ih kao pravi novinar. Ne voditelj, ne prezenter, ne vršilac dužnosti novinara – nego novinar. Pita ih ono što mu je posao, ono što javnost treba znati, ono čega se najviše plaše. A opet mu dolaze, svi. Predsjednici, premijeri, političari, kontroverzni biznismeni, aktivisti, glumci, muzičari, roditelji, kritičari... I oni koji bi dali ogromne svote novca da izbjegnu tu ''vruću stolicu'', ali kod Stankovića se jednostavno morate pojaviti. I svi imaju isti tretman, bez izuzetka.” Tako je moderator Vladimir Čolaković najavio gosta posljednje panel diskusije. Aleksandar Stanković podijelio je s nama svoj put kao novinar i voditelj, te je pričao o svojoj posljednjoj knjizi ''Depra'', depresiji s kojom se bori godinama i mentalnom zdravlju općenito. Polaznicima je odgovarao na pitanja o novinarstvu, mentalnom zdravlju, emisiji i radu na TV-u i drugim temama koje su ih zanimale.

Kraj Akademije obilježen je dodjelom certifikata, koju je popratio i nastup balkanskog hip hop pionira, DJ Phat Phillie-a, a ekipi je čestitao i ambasador Julian Reilly.

Foto: Ustupila Iva Pehar / Helem Nejse Talent Akademija

Ako pitate mene — a kroz razgovor sa svojim kolegama i kolegicama saznala sam kako dijelimo mišljenje — sve je jako brzo prošlo. Predavači, organizatori i voditelji i više su nego zadovoljni cijelim programom — polaznici i polaznice: oduševljeni iskustvom, znanjem i poznanstvima.

O tome koliko i što sam sve naučila u tih tjedan dana bih mogla napisati roman — što se možda stvarno i dogodi jednoga dana—ali ono što moram istaknuti je kako mi se nikada nije dogodilo da se nađem na nekom mjestu po prvi put, okružena ljudima koje nisam poznavala ranije, a da sam se zbog tople i sigurne atmosfere tako brzo mogla opustiti i biti svoja, kao da sam kod kuće.

Znanje i vještine pisanja komedije naći će mjesto u mom budućem kreativnom stvaralaštvu, a ja se nadam da ću se što prije opet naći u Sarajevu.
 
Foto: Ustupila Iva Pehar / Helem Nejse Talent Akademija
Kopirati
Drag cursor here to close