putujuća izložba

"Mi plaćamo cijenu'': Muzej javnih nabavki dolazi i u Mostar

Kultura / Flash | 14. 01. 2016. u 13:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon Banje Luke i Sarajeva, putujuća izložba "Mi plaćamo cijenu: Izložba šokantnih javnih nabavki u BiH" dolazi u Mostar.

Izložba, na kojoj se građani mogu upoznati s primjerima korupcije koja rezultira drastičnim gubicima sredstava poreznih obveznika Bosne i Hercegovine, bit će postavljena u Mepas Mallu od 15. do 18. siječnja.

Kako je priopćeno iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), samo 25 posto javnih nabava u Bosni i Hercegovini provedeno je na transparentan način, dok je čak 75 posto ugovora o javnim nabavkama dogovoreno netransparentno i daleko od očiju poreznih obveznika.

Rezultat toga je i gubitak više od 1,5 milijardi maraka novca građana u prošloj godini, navodi USAID. Osim trgovačkih središta u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, dijelovi izložbe bit će prikazani u Doboju, Tuzli, Bihaću, Zenici, Trebinju i Brčkom.

Kampanja "Mi plaćamo cijenu!", koja će trajati dva mjeseca, ima svrhu informirati i ohrabriti građane da zahtijevaju i podrže promjene u procesima javnih nabava. Također, trebala bi osigurati jasnu podršku za usvajanje 18 izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavama u državnom Parlamentu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close