probrana djela

Miserere mei, Deus: Pro arte izveo zahtjevan program korizmene glazbe

Kultura / Flash | 19. 03. 2015. u 10:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komorni pjevački ansambl „Pro arte“, pod vodstvom doc. Katje Krolo Šarac, izveo je sinoć u kapeli Franjevačkoga samostana u Mostaru svoj korizmeni koncert. Na repertoraru su se našla probrana djela gregorijanskog korala i sakralne polifonije.

Koncert je započeo korizmenim gregorijanskim napjevom Attende Domine et miserere, u naizmjeničnom izvođenju muških i ženskih glasova. Uslijedila je besprijekorna izvedba Victorijinih Tužaljki Jeremije proroka, u suvremenoj obradi J. Twista.

Psalam br. 50, Miserere mei, Deus, iz pera renesanskog skladatelja G. Allegrija već stoljećima privlači pozornost slušatelja. Note te skladbe, koja se izvodila samo dav puta godišnje, u tjednu pred Uskrs, ljubomorno su se čuvale od umnažanja, sve dok mladi Mozart nije po sluhu zapisao deveteroglasnu partituru. Današnju verziju ovog zahtjevnog djela, u kojoj se ukrasi pjevaju do "visokog C", objavio je engleski glazbenik Sir Ivor Atkins. Pjevači su djelo izveli izmjenjući retke psalma između peteroglasnog zborskog dijela, kvarteta solista, gregorijanskog korala, a zadnji su redak psalma otpjevali deveteroglasno.

Uslijedila je izvedba "Popule meus" - Puče moj, drevnog gregorijanskog napjeva za Veliki petak; te moteti Crucifixus, iz Lottijevog Creda; Caldarin Stabat mater, i klasik Ecce quomodo moritur iustus, J. Gallusa. Koncert je zaključen Durufléovom obradom gregorijaskog napjeva Ubi caritas.

Ansambl Pro arte ovim je koncertom pokazao dobru uvježbanost i tehniku, te preciznost u izražaju i dinamici na vrlo zahtjevnom programu. Solo dionice uspješno su iznijeli Anamarija Miličević, sopranistica, s izvedbom zahtjevne dionice u Allegrijevom Miserereu, i tenor Karlo Milićević, kao solist u koralnom napjevu Popule meus.

Na koncertu su sudjelovali soprani Anamarija Miličević, Lucija Zovko i Nikolina Zovko; tenor Karlo Milićević; u alti Monika Bule, Marta Čolak i Anamarija Vukojević; te basi Željko Drljo, Filip Tadić i Jurica Krišto.

Kopirati
Drag cursor here to close