Simpozij

Mostar: Oživljeni lik i djelo stvaralaštva Alije Nametka

Kultura / Flash | 09. 11. 2015. u 14:02 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Simpozij pod nazivom ''Dan sjećanja na Aliju Nametka'', koji je organizirao Yunus Emre institut - Turski kulturni centar Mostar, uz podršku Fakulteta humanističkih znanosti Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru, u amfiteatru tog fakulteta je okupio ljubitelje pisane riječi i štovatelje kulturne baštine, javlja Anadolu Agency (AA).

Dr. Amina Šiljak Jesenković, sa Orijentalnog instituta u Sarajevu je tijekom svog izlaganja kazala kako rad Alije Nametka, nažalost, u BiH nije dovoljno poznat i nije dovoljno obrađivan, što je za očuvanje kulturne baštine i za svekoliku javnost potrebno promijeniti.

''Postoji nekoliko doktorskih disertacija, postoji nekoliko znanstvenih radova posvećenih Aliji Nametku. Međutim budući da se radi o vrlo svestranom i vrlo širokom autoru, vrlo širokom književniku, istraživaču, etnologu, vrlo značajnom kulturnom i kazališnom djelatniku, mislim da mu je potrebno posvetiti puno više vremena i puno ozbiljnije pristupiti njegovom djelu", kazala je između ostalog Šiljak Jesenković.

Pokušala je posvetiti pažnju njegovom odnosu prema Turskoj gdje također nije dobro poznat osim u selima koja je obilazio prilikom prikupljanja usmene građe među bošnjačkim iseljenicima.

''Puno puta sam govorila da bi trebalo prevesti i da bi Turskoj kulturi trebalo priskrbiti neka djela Alije Nametka, barem zbirku priča i novela", kazala je Šiljak Jesenković.

Inače, kako je naglasila, treba otvoriti prostor za kulturi program u javnosti BiH u kojem će se kompletno društvo imati priliku upoznati sa radom Alije Nametka ali i brojnih drugih velikana kulturne baštine o kojima se, na žalost jako malo zna.

''Alija Nametak, poznati bh. književnik rođen je u Mostaru 1906. godine. Objavio je više zbirki pripovjedaka, novela, putopisa, te nekoliko zbirki narodnog stvaralaštva: narodne epske i lirske pjesme i narodne pripovijesti iz BiH.

Sa oko 20 djela zauzima važno mjesto u zajedničkim točkama bosanske i turske književnosti“, istaknuto je na današnjem Simpoziju u rodnom gradu Alije Nametka gdje se na prigodan način oživio lik i djelo njegovog bogatog stvaralaštva.

Nakon izlaganja impozantnog stvaralačkog rada, uz prigodno druženje je svečano otvorena i izložba fotografija, knjiga i rukopisa Alije Nametka, a svi koji žele mogu je posjetiti u razdoblju od 9 do 16 sati na Fakultetu humanističkih znanosti Univerziteta 'Džemal Bijedić' Mostar, sve do 13.studenoga 2015. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close