Izložba

Mostar: Stranci predstavili sliku ljepšeg i funkcionalnijeg Rujišta

Kultura / Flash | 19. 09. 2015. u 15:36 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U spomen kući Svetozara Ćorovića u subotu je u organizaciji SPKD 'Prosvjeta' organizirano otvaranje izložbe 'Common grounds'. Izložba je rezultat radionice 19 studenata iz cijelog svijeta koji su boravili na Rujištu proteklih nekoliko dana.

Oni su svoje vizije o budućnosti Rujišta predstavili na danas postavljenoj izložbi. Riječ je o radionici, koju je "Prosvjeta" organizirala kao partner koledžu University College London (UCL), odnosno DPU jedinici tog koledža, koja se bavi urbanim planiranjem.

Izložba je završni događaj radionice pod nazivom 'DPU summerLab'. Namjera je da se isprovocira, stimulira, i preispita uloga arhitekata, urbanista i dizajnera u podršci pravednom planiranju prostora. Polaznici su istaknuli veliko zanimanje i podršku od strane 'Prosvjete' i planinarskog društva.

"Prostor Ruišta nekada je funkcionirao kao zajedničko dobro, odnosno zajedničko tlo, što je i naziv izložbe, dok je danas zapravo kao takav prostor ugroženo", kazala je članica SPKD 'Prosvjeta' Nela Žuljević.

Studenti su, rečeno je, imali priliku razgovarati sa brojnim ljudima koji odlaze u prirodu na Rujište, te su se upoznali i sa problemom ilegalne gradnje, te nelegalne eksploatacije šume. Predložili su strategije za prevazilaženje tih problema, kazala je za StarMo Giulia Carabelli, asistent na odjelu DPU UCL koledža iz Londona.

"Radili su na tri glavna prijedloga. Jedna grupa je pokušala zamisliti kako bi Rujište moglo postati turističko mjesto, što bi mogao donijeti ekonomski razvoj, ne samo tu nego i Mostaru. Druga ideja bila je razviti kulturno stjecište, znači gdje bi se mogao održati neki festival ili sastanci, konferencije, diskusije i sl. Treći prijedlog je bio raditi na prirodnom potencijalu tog mjesta, kako bi ga se pretvorilo u prirodni rezervat, što bi se uklopilo i u kulturnu i u turističku strategiju", objasnila je Carabelli.

Studenti su donijeli i prijedloge o turističkim strategijama, a to su: 1. uspostaviti i razvijati veze sa školama i sveučilištima, 2. potaknuti građane da se uključe u volonterske akcije i isplativu nadogradnju objekata, 3. poboljšati znakove, uputstva i mape za planinare, kako za početnike tako i za one iskusnije, 4. preporučiti lokaciju Rujišta kao idealno mjesto za odmor, welness, jogu, vježbanje, planinarenje, vožnju bicikla i dr., 5. ostvariti suradnju sa vlasnicima ugostiteljskih objekata da bi promovirali ovu destinaciju stranim turistima.

Kopirati
Drag cursor here to close