kulturna pljačka

Muzej u San Diegu mora vratiti Tajlandu umjetničke predmete

Kultura / Flash | 07. 03. 2015. u 10:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muzej u San Diegu morat će vratiti Tajlandu drevne umjetničke predmete pronađene prilikom savezne istrage provedene 2008. godine na najvišoj razini slijedom sumnji da je muzej primio opljačkano kulturno blago, objavile su u petak američke vlasti.

Deseci komada keramike i drugih predmeta iz prapovijesnog naselja Ban Chiang, mjesta zaštićenog pri UNESCO-u kao mjesto svjetske kulturne baštine, označeni su kao dokaz pronađen u Međunarodnom muzeju Mingei u nizu racija koje su ciljale četiri kalifornijska muzeja.Predmeti u muzeju Mingei čuvani su sedam godina u kripti muzeja.

"Nakon pažljivog razmatranja planiramo naložiti muzeju da vrati vrijedne predmete za koje smatramo da ih ilegalno posjeduje", kazao je glasnogovornik ureda tužitelja u Los Angelesu, prenosi Hina.

"Ukratko, muzej će uskoro biti obaviješten da ne može posjedovati te predmete i da treba poduzeti trenutačno korake kako bi vratio predmete u zemlju porijekla", dodao je. Odvjetnik Muzeja Mingei Jerry Coughlan kazao je da muzej ne može komentirati slučaj dok god formalno ne dobije nalog što treba učiniti. Muzej je opovrgnuo da je bilo krivih koraka u dobavljanju vrijednih predmeta, ali je pojačao postupke provjere kada su u pitanju donacije, kazao je odvjetnik.

Nakon petogodišnje istrage koja je uključivala i tajnog operativca savezni istražitelji utvrdili su da su opljačkani artefakti prodani klijentima koji su ih onda donirali muzejima uz pretjerane procjene kako bi si na taj način osigurali porezne olakšice.

Prošle godine su stotine komada alata, perli, keramike i brončanih predmeta iz Ban Chianga, koji su bili izlošci u Muzeju Bowers u Santa Ani, vraćeni Tajlandu na temelju sporazuma o negonjenju između muzeja i tužiteljstva, objavio je tužiteljski ured u Los Angelesu.

Kopirati
Drag cursor here to close