Široki Brijeg

Na Čerigaju otkrivena spomen ploča povodom 170 godina od dolaska franjevaca u Hercegovinu

Kultura / Flash | 29. 11. 2014. u 12:08 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu je u širokobriješkom selu Čerigaj otkrivena spomen ploča povodom 170. obljetnice dolaska franjevaca u Hercegovinu. Brončani reljef, rad akademskog kipara Stipe Sikirice, otkrio je gvardijan Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu fra Tomislav Puljić, a blagoslovio ga je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Svečanosti je nazočio velik broj franjevaca, a naročito mladih franjevaca i bogoslova, mještani Čerigaja te predstavnici gradske i županijske vlasti.

U 12:30 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu održana je interna sveta misa za franjevce, članove franjevačkog trećeg reda i franjevačku mladež.

Fra Martin Ćorić Beljo s dvojicom novaka i nekoliko đaka napustili su crkvu svete Katarine u Kreševu te su se 16. svibnja 1844. godine naselili na Čerigaju odvojivši se od provincije Bosne Srebrne. Već od 6. veljače 1844. hercegovački franjevci imaju dopuštenje generalne uprave Franjevačkog reda i Kongregacije za raširenje vjere dopuštenje za izgradnju samostana u Hercegovini.
Kopirati
Drag cursor here to close