Oštre kritike

Najuspješniji glavni tajnik UNESCO-a protiv članstva Kosova

Kultura / Flash | 26. 10. 2015. u 09:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najuspešnijih bivših glavnih tajnika UNESCO-a Federico Major oštro se protivi članstvu Kosova u tu specijaliziranu agenciju Ujedinjenih naroda, ističući da je Svjetskoj organizaciji žurno neophodna duboka reforma, javlja Tanjug.

Sudjelujući na konferenciji Europskog centra za mir i razvoj, u Beogradu, posvećenoj globalizaciji, imigrantskoj krizi i zahtijevu Kosova za članstvo u UNESCO-u, ugledni španjolski diplomat je rekao da je danas, kada se obilježava 70 godina postojanja UN-a, neprihvatljivo da o budućnosti svijeta odlučuje skupina najmoćnijih zemalja.

Major je istaknuo da je, dok je bio glavni tajnik UNESCO-a, pet puta osudio NATO vojnu akciju na Kosovu i dodao da invaziju na Kosovo nisu odobrile UN i da se takvo pitanje uvijek može ponovo razmatrati.

"Za Srbiju, ali i svijet, važno je da se kaže da svijet ne želi plutokraciju, oligarhijsku vladavinu bogatih zemalja", rekao je Major, glavni tajnik UNECO-a od 1987. do 1999. godine.

Prema njegovim rečima, UN treba reformirati i zalaganjem da se što prije završi s vladavinom najmoćnijih, a to su - G7, G8, G20. Sve zemlje u Generalnoj skupštini, a njih je 193 - trebaju odlučivati o budućnosti svijeta.

Na pitanje je li moguća reforma Svetske organizacije, kada se UNESCO, koji se zalaže za obrazovanje i kulturu, u slučaju Kosova zloupotrebljava za političke ciljeve, uz kršenje međunarodnog prava, Major je odgovorio potvrdno.

"Kao što smatram da je odluka o priznanju Palestine dobra, ima drugih pitanja, koja se ponovo mogu razmatrati", istaknuo je Major.

Major je istaknuo da se, kada je bio glavni tajnik UNESCO-a, duboko protivio stranoj vojnoj akciji na Kosovu.

Odgovarajući na pitanje kako bi glasovao u UNESCO-u o članstvu Kosova, Major je rekao da nije promijenio stav i da bi odbio, bez svake sumnje.

Kopirati
Drag cursor here to close