bez dokaza

Nakon 400 godina Španjolci pokopali Cervantesa, ili bar tako misle

Kultura / Flash | 13. 06. 2015. u 18:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolska je službeno, za svoga najvećega pisca, Miguela de Cervantesa, obavila formalni pogreb u prošli četvrtak, gotovo 400 godina nakon njegove smrti, otkrivajući pogrebni spomenik u kojem su nedavno iskopane kosti, za koje se vjeruje, kako pripadaju autoru ‘Don Quijoteu’.

Gradonačelnica Madrida, Ana Botella, stavila je lovorov vijenac podno spomenika u samostanu u Madridu, na svečanosti koja je uključivala vojne počasti Cervantesu, kojega smatraju Shakespeareom španjolskog pisma, a koji je, također, bio španjolski vojnik. Kosti su ove godine iskopali stručnjaci, nakon gotovo cjelogodišnje potrage u samostanu gdje je Cervantes pokopan 1616. godine.

Građevinski radovi tijekom stoljeća su otežali nalaženje točne lokacije na kojoj kosti leže. Istražitelji su bili uvjereni kako su njegove kosti među ostacima 15 tijela, pronađenih u kripti Bosi Trinitariansi, ali nisu bili u stanju dokazati definitivno koje kosti pripadaju autoru.

Ipak, imali su neke tragove. Cervantes je umro u dobi od 69 godina i napisano je kako je tad imao samo šest zuba. Bio je i ranjavan – 1571., pisac je ranjen u bitci kod Lepanta, u kojoj su se sukobile turske snage protiv Svete lige, koju je predvodila Španjolska. Na brodu La Marquesa Cervantesa su pogodila tri puščana zrna, dva u prsa i jedan u ruku.

U siječnju, su arheolozi pronašli fragmente lijesa s inicijalima “M.C.” i kostima, te su zaključili kako pripadaju autoru, čak i bez sigurnog dokaza. Botella je rekla kako je ovim spomenikom izmiren prastari dug Cervantesu i španjolskoj kulturi.
“Sad možemo reći – Miguel, misija ispunjena”, rekla je.

Cervantes ima takav položaj u Španjolskoj da se godišnjica njegove smrti 23. travnja slavi svake godine s maratonskim čitanjem ‘Don Quijotea’ od strane desetaka političkih i kulturnih figura.

Kopirati
Drag cursor here to close