Dujmović o raspodjeli

Napadaju me oni koji Ministarstvo doživljavaju kao svoj bankomat

Kultura / Flash | 12. 12. 2015. u 12:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

‘Ne slažem s ocjenom kulturnih djelatnika da su odlukom o transferu novca za kulturu degradirani vrijednosni i profesionalni standardi. To kažu uglavnom oni koji Ministarstvo doživljavaju kao svoj bankomat. E sad, kad treba položiti neke račune i kad su "pročitani" kako i s koliko novca djeluju, ministrica je nestručna, forsira seljačku kulturu, raspoređuje novac po etničkom principu i slično’’, rekla je federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović komentirajući burne reakcije i žalbe zbog nezakonitosti postupka te nepoštivanja kriterija iz Javnog poziva.

U razgovoru za Al Jazeeru, Dujmović je rekla kako se samo jedan manji broj umjetnika i kulturnih radnika iz Sarajeva, na bučan i, u nekim segmentima, ostrašćen i arogantan način obrušio na Ministarstvo kulture i sporta i nju osobno, ocijenujući Odluku o transferu novčanih sredstava za potporu projektima i programima za kulturu od značaja za Federaciju neadekvatnom i nestručnom.

‘’Oko 1.300 aplikacija, koje su stigle iz svih djelova Federacije, i koje su zadovoljile formalno pravne uvjete navedene u Javnom pozivu, možete zamisliti koliko umjetnika i kulturnih djelatnika stoji iza tog broja. S terena dolaze pohvale za naš rad. Moram reći kako u ovom medijskom talasanju mnoge kompetentne osobe iz djelokruga kulture daju nam potporu, što ulijeva optimizam da ćemo uspjeti sprovesti, između ostaloga, "sveobuhvatnu reviziju u resoru kulture i kako će kultura konačno stati na zdrave noge’’, govori Dujmović.

Na upit o kriterijima kojima su se rukovodili prilikom dodjele sredstava ministrica je rekla kako se po pravilniku, koji je stručno napravljen, dosljedno i striktno poštovalo ocjenjivanje, odnosno bodovanje podnesenih aplikacija za novčana sredstva. Pet povjerenstava sa po pet članova radilo je na obradi aplikacija. Skoro svi stručni djelatnici Ministarstva su bili uključeni u rad povjerenstava te se radilo marljivo i savjesno.

Komentare o odabiru projekata gdje je nad umjetničkim prevladao etnički i nacionalni ključ Dujmović ocjenjuje notornom glupošću te dodaja kako se javnost više 'ne pali' na takve izjave.

‘’Vidim kako ti umjetnici to grlato iznose u medijima. To je notorna glupost i mislim da to u javnosti više "ne pali". Naime, svatko tko je ostvario sredstva pripada nekoj etničkoj grupi. Prve analize raspodjele novca pokazuju uravnoteženost po etničkonacionalnom principu, što je dobro, jer takav pristup djeluje integrativno za Federaciju. Vjerujte, najmanje nacionalnih podjela ima u kulturi, u to sam se osobno uvjerila. Ti dušebrižnici trebali bi se malo maknuti iz Sarajeva i uvjerili bi se kako ljudi različitih nacionalnosti zajedno organiziraju i sudjeluju u značajnim za Federaciju kulturno-sportskim manifestacijama’’, objašnjava Dujmović i dodaje kako ne razmišlja o revidiranju ove Odluke.

Kopirati
Drag cursor here to close