Zidanje zvonika

Nastavljena obnova Saborne crkve

Kultura / Flash | 10. 03. 2015. u 11:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon duže pauze ponovo su počeli radovi na obnovi Saborne crkve u Mostaru.

Mostarski paroh Radivoje Krulj kaže da su u tijeku završni radovi na kupoli iznad oltara, a uskoro se planira nastavak zidanja zvonika i središnje kupole hrama.

Krulj kaže da za građevinski završetak radova nedostaje još oko tri milijuna maraka. On se nada da će nova vlast u Federaciji BiH i na nivou Vijeća ministara BiH pomoći da se obnova crkve nastavi.

Što se tiče povratka i obnove srpskih kuća u Mostaru, Krulj navodi da u posljednje dvije do tri godine na području Mostara nije obnovljena nijedna srpska kuća, iako potrebe za obnovom i te kako ima, javlja Srna.

"Naša velika nada je regionalna konferencija, koja je održana u Sarajevu, kao i da će novi ministri za izbjegla i raseljene osobe u novoformiranim vladama i Vijeću ministara dati novi val obnove srpskih kuća u Mostaru", kaže Krulj.

Najveći problem povratnika su, ističe Krulj, zapošljavanje i egzistencija.

Paroh nezadovoljan brojem Srba u Mostaru

"Bilo je podrške u obnovi Saborne crkve, ali nismo zadovoljni brojem zaposlenih Srba u institucijama Hercegovačko-neretvanske županije i Federacije BiH, te činjenicom da srpski narod nije konstitutivni narod u Ustavu HNŽ", naglašava mostarski paroh.

On podsjeća da jedina istinska i konkretna podrška u svakom vidu opstanku srpske zajednice u dolini Neretve dolazi od vlasti u Republici Srpskoj.

"Da nije bilo podrške i donacija od Vlade Republike Srpske ne bi došli do ove točke sa obnovom Saborne crkve u Mostaru, niti bi planirali osveštanje hrama u Prebilovcima. Postoji i podrška određenih srpskih predstavnika u institucijama BiH, naročito Damira Ćopića, zamjenika direktora u Agenciji za pružanje usluga u zrakoplovnoj plovidbi za nesebičnu pomoć Crkvi i našoj zajednici u Mostaru", ističe Krulj.

Podrška vlasti Republike Srpske je, dodaje Krulj, izražena i kroz pomoć djeci u školama i srpskim kulturnim društvima u dolini Neretve.

Saborna crkva u Mostaru, koja je zapaljena i do temelja porušena 1992. godine, jedini je veliki sakralni objekt u BiH koji do sada nije obnovljen.

Obnova crkve počela je 2008. godine, ali zbog nedostatka sredstava radovi su tekli sporo. Ova crkva je nacionalni spomenik i jedan od simbola Mostara, prenosi Srna.

Podsjećamo, kako je nedavno objavljeno kako je za završetak svih građevinskih radova na crkvi potrebno je prikupiti još tri milijuna KM. Tada je paroh rekao kako je ukupna vrijednost radova osam milijuna KM.

Najveću pomoć, odnosno oko dva milijuna KM, do sada je dala Vlada Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close