priznanje

Nobelovci i debitanti: 13 književnih djela na popisu za nagradu Man Booker International

Kultura / Flash | 11. 03. 2016. u 09:54 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roman talijanske spisateljice koja piše pod pseudonimom Elena Ferrante, dobitnik Nobelove nagrade za književnost Orhan Pamuk i čak dva debitantska romana uvršteni su u širi izbor za međunarodnu književnu nagradu Man Booker International 2016., koja se od ove godine dodjeljuje na godišnjoj razini autorima čije su knjige prevedene na engleski jezik.

Na popisu je 13 književnih djela odabranih među ukupno 155 prijavljenih, a obuhvaća autore iz 12 zemalja, koji pišu na devet različitih jezika, prenosi britanski Guardian. Među njima su dva dobitnika Nobelove nagrade za književnost – popularni turski pisac Pamuk, kojemu je nominaciju donijela knjiga "A Strangeness in My Mind" (Čudan osjećaj u meni) i Japanac Kenzaburo Oe. Oni se za 50 tisuća funta vrijednu nagradu natječu, među ostalima, i s dvojicom književnih debitanta: to su Kongoanac Fiston Mwanza Mujila s knjigom "Tram 83" (Tramvaj 83), te Finac Aki Ollikainen s romanom "White Hunger" (Bijela glad).

Ferrante, o čijem se stvarnom identitetu ne zna mnogo, pa čak ni to je li doista riječ o ženi, na popisu se našla zahvaljujući romanu "The Story of the Lost Child" (Priča o izgubljenom djetetu).
Četiri su azijska autora uvrštena u popis; uz Japanca Kenzaburoa Oea, kojemu je nominaciju donijela knjiga "Death by Water" (Smrt utapanjem), tu su i južnokoreanka Han Kang s romanom "The Vegetarian" (Vegetarijanac); indonezijski pisac Eka Kurniawan s naslovom "Man Tiger" (Čovjek tigar); te kineski pisac Yan Lianke, koji je svoju knjigu "The Four Books" (Četiri knjige) prvo 20 godina planirao a potom dvije pisao, a koju je zbog političkog sadržaja 20 izdavača odbilo, da bi potom bila zabranjena u Kini.

Na popisu je i popularni brazilski pisac Raduan Nassar sa svojom "eksplozivno erotskom" pričom na 47 stranica "A Cup of Rage" (Šalica bijesa), kao i Austrijanac Robert Seethaler s "A Whole Life" (Cjeloviti život), te angolski pisac Jose Eduardo Agualusa s "A General Theory Of Oblivion" (Opća teorija zaborava).

Uvrštene su i dvije francuske spisateljice, Marie NDiaye i Maylis de Kerangal, s romanima "Ladivine" i "Mend the Living" (Zaliječite živuće).

Godina 2016. ujedno je i prva u kojoj se nagrada utemeljena 2004. dodjeljuje kao godišnja, i to za određena književna djela – prije se dodjeljivala svake dvije godine autorima za njihovo cjelokupno stvaralaštvo. Dosadašnji dobitnici Nagrade Man Booker International su Laszlo Krasznahorkai (2015.), Lydia Davis (2013.), Philip Roth (2011), Alice Munro (2009.), Chinua Achebe (2007.) i Ismail Kadare (2005.).

Prosudbenim povjerenstvom ove godine predsjeda novinar Boyd Tonkin iz lista The Independent, a članovi su još spisateljica i antropologinja Tahmima Anam; direktor prevoditeljskog programa Sveučilišta Princeton David Bellos; urednik i akademik Daniel Medin, te pjesnikinja i autorica Ruth Padel.

"Riječ je o knjigama koje nisu samo primjeri veličanstvenoga pisanja, od Brazila do Indonezije, Finske do Južne Koreje, Angole do Italije. Naš odabir naglašava fantastičnu raznolikost vrhunske književnosti današnjice", kazao je Tonkin. Uvršteni naslovi također odaju počast sposobnostima i predanosti prvoklasnih prevoditelja koji ih dovode do engleskih čitatelja, dodao je.

Imena šestero autora čije će knjige biti uvrštene u uži popis za nagradu bit će objavljena 14. travnja, a svaki će autor i prevoditelj dobiti po tisuću funta, dok će pobjednička knjiga, čiji će naslov biti poznat 16. svibnja, dobiti novčanu nagradu u iznosu od 50 tisuća funta, jednako podijeljenih na pisca i njegova prevoditelja, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close