kršenje prava

Nošenje hidžaba nije vjerski simbol nego prakticiranje vjere

Kultura / Flash | 01. 02. 2016. u 14:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla poručili su danas da nošenje hidžaba ne predstavlja vjerski, niti nacionalni simbol, nego je prije svega pravo na vjeru ili uvjerenje.

''Nošenje hidžaba predstavlja segment prakticiranja vjere, koji je na našem području prisutan više od 500 godina. Zabrana nošenja hidžaba zaposlenicama VSTV-a značila bi i izravno kršenje ljudskih prava, prava na slobodu vjere i uvjerenja, prava na slobodu izbora, pravo na rad i niz drugih prava koja odluka VSTV-a narušava'', navodi se u priopćenju Medžlisa IZ Tuzla.

Medžlis povodom Svjetskog dana hidžaba - 1. veljače ističe da "Bošnjakinje koje nose hidžab trebaju imati i moraju imati ista prava kao i svaka druga građanka BiH, u svim sferama javnog života“.

''Stoga ovim putem apeliramo na VSTV da ponovo razmatra tu spornu odluku i u skladu sa zakonima BiH, i poštujući prava i slobode svakog pojedinca, donese odluku koja neće ni na koji način diskriminirati niti limitirati nijednog pojedinca'', ističe se.

Medžlis Islamske zajednice Tuzla u suradnji s Koordinacijom bošnjačkih nevladinih organizacija organizirat će povodom Svjetskog dana hidžaba različite aktivnosti na području grada Tuzle. Ističu tribinu o temi "Pravo na hidžab u kontekstu Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda", koja je najavljena za četvrtak u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.

Kopirati
Drag cursor here to close