Povijest

Novi dokazi: Teotihuakan je uništila elita i međuetničke tenzije

Kultura / Flash | 19. 03. 2015. u 14:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Propast misterioznog meksičkog grada Teotihuakana, rezultat je sukoba među elitom ove civilizacije koja je postojala prije dolaska Španjolaca, pokazala je nova studija.

Čuvene piramide Sunca i Mjeseca neke su od veličanstvenih struktura koje su ostale sačuvane u ovom gradu u blizini Meksiko Cityja, stoljećima nakon što je populacija Teotihuakana iščezla.

Što je potaklo civilizaciju da u 7. stoljeću napusti ovaj napredni grad bila je tema brojnih studija i vjerovalo se kako su za egzodus krivi politički, ekonomski i društveni problemi, prenosi Tanjug.

Linda Manzanilla, antropologinja s Nacionalnog autonomnog sveučilišta u Meksiku sada kaže kako je kolaps rezultat sukoba između vladara grada i elite koju su činili poduzetnici.

Vladajuća klasa ponašala se kao "korporativna organizacija" i među sobom su dijelili moć, bez dinastija i kraljeva, što nije bio slučaj u ostalom dijelu majanske civilizacije.

''Grad, u koje je u jednom trenutku živjelo 125.000 ljudi, bio je podijeljen u kvartove gdje su se "plemići srednjeg ranga koji su se ponašali kao poduzetnici" borili da pokažu najbolju robu'', rekla je AFP-u.

"natjecali su se međusobno kako bi donijeli sirovine i luksuznu robu iz dalekih regija i pokazali najatraktivnije i najrjeđe predmete", rekla je Manzanilla.

Rivalitet je doveo do tenzija unutar grada, navodi se u njezinim zaključcima objavljenim u listu Proceedings of the National Academy of Sciences, prenio je Tanjug.

Sukob, rekla je ona, se konačno dogodio kada je "vladajuća elita shvatila da kvartovske elite oko središta postaju bogatije i funkcioniraju kao autonomije".

"Pokušali su da preuzmu kontrolu ali je bilo prekasno", rekla je Manzanilla u čijoj se studiji uopće ne spominje strana invazija.

"Malo po malo, grad je napušten sve dok nisu došli stanovnici iz središnje i sjevernog Meksika i opljačkali ga", rekla je Manzanilla koja na ovom arheološkom nalazištu popularnom među turistima radi već 40 godina.

Drugi razlog kolapsa je sve lošija situacija na periferiji gdje je tamošnje stanovništvo korišteno kao jeftina radna snaga.

Gradska predgrađa bila su naseljena ljudima koji su pobijegli od vulkanskih erupcija iz drugih dijelova Meksika i tako pretvorili Teotihuakan u multietničko naselje.

Neposredna elita iskoristila je dolazak radnika iz ovih predjela za specijaliziran posao. Vještije zanatlije uspjele su steći status i ekonomsku vlast, navodi se u studiji.

Stanovnici kvarta Teopancazko, koji je bio udaljen oko 500 metara od središta grada, živjeli su baveći se teškim fizičkim radom što je vidljivo i na njihovim ostacima, navodi se u studiji.

''Ti radnici su najvjerojatnije sudjelovali u pobuni njihovih vođa protiv vladajuće elite'', zaključila je Manzanilla.

Kopirati
Drag cursor here to close