5. lipnja

Obljetnica zločina u Maceljskoj šumi

Kultura / Flash | 30. 05. 2016. u 13:02 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svake prve nedjelje u mjesecu lipnju u Donjem Maclju u crkvi Muke Isusove obilježava se obljetnica jugokomunističkog ubojstva u Maceljskoj šumi. Prema izjavi i procjeni partizanskog pokajnika, sada već pokojnog Mladena Šafranka, tu je ubijeno oko 13.000 Hrvata povratnika s Križnog puta, priopćeno je iz Središta za istraživanje komunističkih zločina nad Hrvatima.

U priopćenju se navodi kako Crkva brine za očuvanje spomena na maceljske žrtve, a ove godine Hrvatski sabor odlučio je preuzeti pokroviteljstvo nad komemorativnim skupom, koji će se održati 5. lipnja, s početkom u 16 sati.

"Čitavo Maceljsko gorje trebalo bi zaštiti kao spomen-područje i što prije provesti daljnja nužna istraživanja. Opasnost je da mnoge masovne grobnice budu uništene (ne)opravdanim iskorištavanjem šumskog bogatstva i kako je najavljeno retencijama, izgradnjom zaustavljanja oborinskih voda u Smiljanovoj grabi", upozoravaju iz Središta za istraživanje komunističkih zločina nad Hrvatima.

Dodaje se kako bi što prije trebalo zaštititi mjesto masovne grobnice, poznato kao Jama IVD, gdje su pronađeni posmrtni ostatci 21 svećenika, redovnika i bogoslova te ostatci više desetaka hrvatskih časnika.

"Vrijeme prolazi i živih svjedoka sve je manje. Bilo bi ih potrebno ispitati, kao i pretpostavljene ubojice, ako ih ima još živih. Moramo se zaista probuditi i pronaći pravu istinu o stradanju našega naroda. Hrvati raseljeni po svijetu dobro to znaju jer im je demokracija u krvi. Na žalost, prazne jugokomunističke tlapnje i dalje priječe istinu kao osnovu za hod našeg naroda u plodonosnu budućnost", navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close