Izložba

Odjeci u Mostaru: Kako je europski tisak pisao o sarajevskom atentatu?

Kultura / Flash | 26. 10. 2015. u 19:43 K.M:

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Odjeci: Europska štampa o sarajevskom atentatu i julskoj krizi' naziv je izložbe koja je u organizaciji JU Narodna biblioteka Republike Srpske, Banja Luka, i u suradnji sa mostarskim institucijama Centar za kulturu, Narodna knjižnica HNŽ i Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača, a u sklopu projekta 'Izučavanjem istorije do pomirenja' otvorena u Mostaru.

‘’Za nas je ovaj tisak važan jer smo opterećeni viškom informacija. Danas se teško odupiremo informacijama koje nam dolaze sa raznih strana. U vremenu u kojem mi govorimo, prije samo 100 godina, tisak je bio jedini izvor informacija ili skoro jedini. Sagledavanje ovih izložbenih plakata koji su ovdje prestavljeni, je samo dio materijala koji je istraživački tim prikupio’’, rekao je Željko Vujadinović jedan od istraživača koji su sudjelovali u ovom opsežnom projektu.

Vujadinović je istaknuo kako se kroz ovu izložbu može vidjeti i način na koji su se pojedine zemlje definirale i određivale svoj pristup samom sarajevskom atentatu ili su određivale i pristup sagledavanju njegovih posljedica.

‘’Informacije koje smo prikupili su različitog karaktera, neke su jako kratke samo na nivou biltenskih informacija, a neke su opet produbljena analiza zbivanja u BiH, i analiza ratnih ciljeva pojedinih velikih sila. Moramo uzeti u obzir i činjenicu kako, kao što ni danas ne postoji sloboda tiska, ona nije postojala ni tad. Tad je tisak zavisio od izdavača, financijera, uređivačke politike, Vlada pojedinih zemalja, ali sagledavanje ovih materijala i izvještaja omogućuje svima nama da doživimo te događaje i procese‘’, rekao je Vujadinović na otvaranju izložbe u mostarskom Centru za kulturu, te dodao kako velika vrijednost ovog projekta jeste i što po prvi put imamo priliku vidjeti na jednom mjestu izvještaje o ovim događanjima.

Izložba ima ukupno 23 plakata koji predstavljaju pregled tiska o Srpanjskoj krizi u dvanaest  zemalja (Austrija, Njemačka, Švedska, Bosna i Hercegovina, Turska, Hrvatska, Srbija, Rusija, Italija, Francuska,Velika Britanija, Mađarska), a koju je prikupilo 11 istraživača. Autori izložbe su eminentni stručnjaci s prostora bivše Jugoslavije.

Uz izložbu predstavljena je i knjiga “Sarajevski atentat” Vojislava Bogićevića a naredni dan, 27. listopada, u hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru bit će prikazani isječci iz dokumentarnog filma “Sarajevo 1914” te organizirana javna debata na temu sarajevskog atentata.

“Nitko u regiji nije tiskao knjigu koja obrađuje ovu temu. ‘Sarajevo 1914’ je knjiga koja prikazuje događaje koji su su uslijedili nakon atentata, te izvorne stenogramske bilješke sa glavne rasprave protiv Gavrila Principa i drugova, održane u Sarajevu 1914. godine’’, kazala je za Bljesak.info direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović Zečić.

Zečić je iskanula kako su na vrlo objektivan način prikupljene informacije iz preko stotinu novina, te će čitatelj koji bude čitao ovu knjigu imat jednu sveobuhvatnu sliku kako je to I. svjetski rat viđen u Europi.

‘’Mislim da je ovo dobro vrijeme da malo osvjetlimo događanja oko I. svjetskog rata. Prethodna godina, 2014., je bila možda u euforiji obilježavanja stogodišnjice ovog događaja, ja bih to nazvala i jednim frenetičnim predstavljanjem na različite načine koji su možda i usijali ove naše glave u našoj svakako specifičnoj zemlji’’, rekla je Zečić.

Mostar je deseti grad u kojem se predstavlja ovaj projekt, koji je namijenjen prvenstveno učenicima srednjih škola i studentima, prosvjetnim radnicima, a kasnije je proširen na sve one koji nisu povjesničari a žele nešto više saznati o ovoj temi.

Uz Ljiljanu Petrović Zečić i Željka Vujadinovića, izložbu, koja će u Centru za kulturu biti postavljena sedam dana, je predstavio i Slobodan Šoja, istraživač koji je bio zadužen za tisak Francuske. Nakon Mostara, projekt koji za cilj ima širenje poruke mira, pomirenja i solidarnosti bit će predstavljen u Beogradu, Srebernici, Doboju, Jajcu te na sajmu knjiga u Zagrebu i Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close